LONDEN - Olieconcern Shell treft opnieuw een schikking met beleggers in de reservekwestie die in 2004 tot scherpe koersdalingen leidde. Shell betaalt Amerikaanse beleggers een basisschikking van 79,9 miljoen dollar plus een bedrag van 2,95 miljoen dollar.

Daarbovenop betaalt Shell 35 miljoen dollar, dat moet worden verdeeld tussen Amerikaanse en Nederlandse beleggers. Het concern maakte dat donderdag bekend.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de lokale autoriteiten in het Amerikaanse Pennsylvania en in New Jersey. De nieuwe schikking komt als aanvulling op de al voorgestelde schikking met Amerikaanse en Nederlandse beleggers, die nog goedgekeurd moet worden door de Nederlandse rechter. Institutionele beleggers als pensioenfondsen ABP en PGGM, en de beleggersvereniging VEB, zijn al akkoord.

Reserves

Als de schikkingen doorgaan, komt het einde van de reservekwestie, waaraan Shell geen schuld erkent, in zicht. In de kwestie kwam begin 2004 aan het licht dat Shell de bewezen olie- en gasreserves volgens de regels van de Amerikaanse beursautoriteit SEC te hoog in de boeken had staan. De bewezen reserves werden destijds met 3,9 miljard vaten ofwel met 20 procent afgewaardeerd.

Nadien volgden nog eens twee kleinere neerwaartse bijstellingen. De koers van het aandeel Shell dook omlaag na het nieuws. De kwestie leidde daarnaast tot het ontslag van de bestuurders Philip Watts en Walter van de Vijver. Twee andere directieleden, onder wie financieel directeur Judy Boynton, werden op een zijspoor gezet.

Eerder bereikte Shell al akkoorden met de Britse en Nederlandse beurstoezichthouders en met het beursbedrijf Euronext.