NEW YORK - Op de Amerikaanse effectenbeurzen kreeg de financiële sector donderdag opnieuw flinke koersverliezen voor de kiezen. Beleggers kregen wederom slecht nieuws te verwerken over de Amerikaanse hypotheekmarkt. De belangrijkste graadmeters doken daarop diep in het rood.

De toonaangevende Dow-Jonesindex in New York eindigde 214,60 punten (1,8 procent) lager op 12.040,39 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 29,36 punten (2,2 procent) tot 1304,34 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot 52,31 punten (2,3 procent) in de min op 2220,50 punten.

De indices doken in het laatste handelsuur onder het laagste niveau dit jaar, dat op 22 januari werd bereikt. Onheilsprofeten onder de technische analisten, die koersbewegingen voorspellen op basis van grafieken, menen dat een dergelijke daling de inleiding kan zijn voor een verdere uitverkoop op Wall Street.

Woningen

De brancheorganisatie van Amerikaanse hypotheekbanken meldde donderdag dat het aantal gedwongen verkopen van woningen in het vierde kwartaal van 2007 tot een recordhoogte is gestegen. De hypotheekverstrekker Thornburg liet bovendien weten dat het een aanmaning heeft gekregen van de zakenbank JPMorgan Chase omdat het niet aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan.

Het aandeel Thornburg kelderde bijna 52 procent. Beleggers vrezen dat de zich voortslepende hypotheekcrisis het bedrijf de kop gaat kosten. De bank sleurde andere hypotheekverstrekkers mee in zijn val. Freddie Mac verloor 6,9 procent, Fannie Mae 10,7 procent en Countrywide Financial 8,8 procent.

Citigroup

Andere financiële concerns werden eveneens minder waard. Zo verloren de Dow-fondsen Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase respectievelijk 2,7, 4,4 procent en 3,4 procent. Branchegenoten Goldman Sachs (min 3,8 procent), Morgan Stanley (min 4,3) en Wachovia (min 4,5) kregen ook een forse tik.

De olieprijs bedroeg donderdagmiddag op de termijnmarkt in New York ruim 105 dollar per vat van 159 liter, na eerder op de dag een record van bijna 106 dollar te hebben bereikt. De oliebedrijven noteerden desondanks lager. ExxonMobil verloor 3,1 procent, Chevron 1,1 procent en ConocoPhillips 3 procent.

Wal-Mart

Het enige hoofdfonds dat het hoofd boven water wist te houden, was het detailhandelsconcern Wal-Mart, dat een koerswinst van 0,8 procent op de borden zette. Het bedrijf kwam met beter dan verwachte omzetcijfers. Verder was het koersenbord van de Dow geheel rood gekleurd.

Op de valutamarkt verloor de dollar opnieuw terrein ten opzichte van de euro. De Europese eenheidsmunt noteerde aan het einde van de handel op Wall Street 1,5390 dollar, tegen 1,5365 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.