Olieprijs naar bijna 106 dollar

LONDEN - De olieprijs heeft donderdag zijn opmars van de afgelopen dagen onverminderd voortgezet en een nieuw record bereikt van bijna 106 dollar per vat.

De prijsstijgingen zijn vooral het gevolg van de zwakke dollar. Ook het besluit van het oliekartel OPEC om zijn productie onveranderd te laten en de tegenvallende Amerikaanse olievoorraden jagen de olieprijs omhoog.

Op de Londense oliemarkt bereikte de prijs van lichte Amerikaanse olie aan het begin van de middag een recordstand van 105,96 dollar per vat (van 159 liter). Woensdag werd al een recordstand bereikt van bijna 105 dollar. Een vat Noordzee-olie steeg naar het recordniveau van 102,95 dollar van het vorige record van 102,29 dollar op maandag.

OPEC

De zwakke dollar zorgt ervoor dat olie goedkoper wordt voor beleggers met andere, sterkere valuta. Daarnaast besloot de OPEC woensdag zijn olieproductie onveranderd te laten, terwijl de Verenigde Staten juist hadden aangedrongen op een verhoging om de prijs te drukken.

Daar kwam woensdag bovenop dat de olievoorraden in de VS vorige week met 3,1 miljoen vaten zijn afgenomen. Analisten hadden juist op een toename met 2,4 miljoen vaten gerekend.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie