AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zakten woensdag almaar dieper in het rood door de dalende aandelenkoersen op Wall Street. Vooral de financiële sector in Europa had het moeilijk door zorgen over verdere verliezen door de kredietcrisis.

Eerder op de middag besloot de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief op 4 procent te handhaven. De Britse centrale bank hield de rente ook onveranderd, op 5,25 procent. Deze rentebesluiten werden algemeen verwacht en hadden weinig effect op de aandelenhandel.

De AEX-index van hoofdfondsen in Amsterdam eindigde met een verlies van 7,13 punten (1,6 procent) op 437,27 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde 4,50 punten ofwel 0,7 procent en kwam daarmee uit op 613,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen de 1,4 en 1,7 procent.

Aegon

Over heel Europa stonden banken en verzekeraars onder druk door bezorgdheid over de kredietcrisis. In Amsterdam reageerden beleggers negatief op de resultaten van Aegon, hoewel die beter waren dan verwacht. Aegon was met een koersverlies van 5,7 procent de sterkste daler in de AEX.

De afstraffing van Aegon heeft volgens Michel van der Stee, vermogensbeheerder bij Van Lanschot Bankiers, te maken met de grootte van de afboekingen die het bedrijf bekendmaakte. "Beleggers vinden het ongeloofwaardig dat de pijn als gevolg van de kredietcrisis vooralsnog meevalt", aldus Van der Stee.

ING

ING verloor 3,9 procent en Fortis daalde 2,5 procent. In Londen verloor HSBC 2,7 procent, terwijl Deutsche Bank in Frankfurt 2 procent daalde en Allianz 2,8 procent. AXA ging 2,9 procent onderuit in Parijs en Crédit Agricole zakte 4,1 procent. UBS koerste in Zürich 4,7 procent lager.

Carlyle Capital verloor in Amsterdam maar liefst 58,3 procent. Het fonds van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle Group, dat vorig jaar naar de Amsterdamse beurs werd gebracht, kan vanwege de kredietcrisis niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Olie

De Europese oliefondsen wisten niet te profiteren van de olieprijs, die woensdag naar bijna 106 dollar per vat steeg. Het aandeel Shell werd in Amsterdam 1,7 procent minder waard. BP verloor 2,3 procent in Londen. In Parijs ging Total met 1,8 procent omlaag.

Verf- en chemieconcern Akzo Nobel werd door beleggers beloond voor zijn goede resultaten en was met een koerswinst van 9,1 procent de grote winnaar in de AEX. Het concern heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een hoger dan verwachte winst voor rente en belasting behaald. De omzet groeide met 2 procent en dat komt overeen met een eerder door het bedrijf afgegeven prognose.

Ahold

Supermarktconcern Ahold sloot 2007 beter af dan analisten hadden verwacht en dat beviel beleggers. De aandeel steeg met 3,1 procent. De eigenaar van Albert Heijn boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 262 miljoen euro, 9 procent meer dan een jaar eerder. Aandeelhouders krijgen voor het eerst sinds jaren weer dividend uitgekeerd, zo liet Ahold voorbeurs weten.

De euro stond donderdag op 1,5365 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag was de Europese munt 1,5300 dollar waard.