AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold heeft in het vierde kwartaal een nettowinst geboekt van 262 miljoen euro, 9 procent hoger dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 253 miljoen euro, 51 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Dat maakte het concern donderdag voorbeurs bekend.

De resultaten liggen hoger dan de verwachting van analisten. Zij waren uitgegaan van een nettowinst van 159 miljoen euro. De marktvorsers rekenden op een bedrijfsresultaat van 244 miljoen euro. Voor het hele jaar kwam de nettowinst uit op 2,9 miljard euro.

Aandeelhouders krijgen voor het eerst sinds jaren weer dividend uitgekeerd. Ahold wil 0,16 euro per aandeel uitkeren. In 2002 was het de laatste keer dat Ahold dividend uitkeerde. In de tussenliggende jaren ging het bedrijf gebukt onder een grootschalig boekhoudschandaal.

Marge

Het supermarktconcern kondigde aan het jaarlijks dividend op te schroeven en "tegelijk te voldoen" aan een gezonde bedrijfsvoering. Het concern verwacht dat de onderliggende retailmarge voor 2008 uitkomt tussen de 4,5 en 5 procent. In 2007 kwam deze uit op 4,6 procent.

Ahold gaat in 2008 het verbeterprogramma bij de Amerikaanse winkels afronden. Ahold, dat de winkels van Albert Heijn exploiteert, haalt 60 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten. In 2006 startte het bedrijf een verbeterprogramma in de Amerikaanse winkelketens. Zo kwamen er huismerken in de winkels te liggen en verruimde Ahold het assortiment.

Aan het einde van 2007 was 70 procent van het programma afgerond, aldus Ahold. Dit zogeheten 'VIP'-programma zal de marges nog beïnvloeden maar Ahold voorziet "later dit jaar" verbeteringen.

Stop & Shop

Het programma drukte de resultaten bij de Amerikaanse keten Stop & Shop/Giant Landover. Het bedrijfsresultaat in het laatste kwartaal van 2007 kwam uit op 124 miljoen dollar. Analisten waren in doorsnee uitgegaan van 142 miljoen dollar. Bij Giant-Carlisle kwam het bedrijfsresultaat uit op 43 miljoen dollar, 6 miljoen meer dan een jaar eerder.

Albert Heijn "deed het wederom beter dan verwacht". In het vierde kwartaal behaalde het een bedrijfsresultaat van 161 miljoen euro. Analisten waren uitgegaan van 131 miljoen euro.