NEW YORK - De graadmeters op de beurzen in New York zijn woensdag na een wisselvallige handelsdag hoger geëindigd.

De indices openden met winst, maar zakten later in onder druk van de financiële sector. Vooral de Dow kwam hierdoor onder druk te staan, maar kon tegen het slot van de sessie de verliezen toch omzetten in winst.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot met een winst van 41,19 punten (0,3 procent) op 12.254,99 punten.

De breed samengestelde S&P 500 steeg 6,95 punten ofwel 0,5 procent tot 1333,70 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 12,53 punten (0,6 procent) naar 2272,81 punten.

Stemming

De stemming op Wall Street was in eerste instantie positief door een meevallend macrocijfer, maar sloeg halverwege de handel om door de bekendmaking van obligatieverzekeraar Ambac om 1,5 miljard dollar aan nieuw kapitaal op te halen.

Later trokken de beleggers zich toch weer op aan het beter dan verwachte cijfer over de Amerikaanse dienstensector en kregen de oliefondsen steun van de nieuwe recordprijs van olie.

Ambac

Het door de kredietcrisis in financiële moeilijkheden gekomen Ambac gaat voor 1 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven en voor 500 miljoen dollar aan activa verkopen.

Dat moet de kapitaalbasis versterken na de miljardenafschrijvingen en voorkomen dat de hoogste kredietstatus verloren gaat.

Beleggers

Beleggers zijn echter niet zeker dat het plan zal slagen en dat het concern zijn goede kredietwaardigheid behoudt.

Dat zou een probleem op kunnen leveren voor de banken. Het concern staat garant voor diverse obligatieleningen.

Moeilijkheden

Als Ambac de hoogste kredietstatus verliest, kan dat banken die beleggen in dergelijke schuldpapieren, verder in moeilijkheden brengen. Het aandeel Ambac daalde 18,8 procent.

De financiële sector ging onderuit op het nieuws van Ambac. Verzekeraar AIG verloor 2,2 procent en zakenbank JPMorgan Chase 1,3 procent.

Bank of America zakte 1,6 procent. Citigroup sloot met een winst van 0,2 procent.

ISM-index

Kort na opening van Wall Street werd bekend dat de ISM-index voor de dienstensector in de Verenigde Staten in februari is uitgekomen op 49,3 punten, terwijl op 47 punten was gerekend.

Een stand van minder dan 50 duidt op krimp en boven de 50 op groei. De dienstensector is goed voor 80 procent van de Amerikaanse economische activiteit.

Olieprijs

De oliefondsen gingen vooruit door een nieuw record voor de olieprijs. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie steeg tot ruim boven de 104 dollar door tegenvallende Amerikaanse olievoorraden en het besluit van het oliekartel OPEC om de productie gelijk te houden.

Olieconcern Chevron steeg 2,4 procent en ConocoPhillips won 1,4 procent. ExxonMobil noteerde 0,6 procent hoger.

Euro

De euro steeg woensdag naar een nieuw record tegenover de dollar met een stand van 1,53 dollar. Later zakte de euro terug tot 1,5260 dollar.