AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben woensdag na zes verliesdagen op rij de weg naar boven gevonden.

Vooral de financiële sector haalde opgelucht adem nu de Amerikaanse obligatieverzekeraar Ambac de kapitaalinjectie lijkt te krijgen die het bedrijf nodig heeft om zijn kredietstatus te behouden.

De AEX, de index van 25 hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam, sloot 1,9 procent hoger op 440,40 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 2 procent in de plus op 617,74 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 1,5 en 2,1 procent hoger de handel uit.

Ambac

Ambac staat garant voor diverse obligatieleningen. Als het bedrijf de hoogste kredietstatus verliest, kan dat banken die beleggen in dergelijke schuldpapieren, verder in moeilijkheden brengen. Ambac meldde onlangs dat het door de kredietcrisis al afschrijvingen voor miljarden dollars heeft moeten doen.

Financiële waarden, die eerder deze week nog flink terrein moesten prijsgeven, toonden woensdag herstel. In Amsterdam stegen Fortis en ING 2 procent en Aegon 2,6 procent, ondanks de mededeling dat de niet-beursgenoteerde branchegenoot Rabobank vorig jaar flink last heeft gehad van de kredietcrisis.

Crédit Agricole

Op de beurs in Parijs steeg Crédit Agricole 5,8 procent, hoewel de bank vorig jaar een winstdaling van 17 procent heeft moeten incasseren door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. De branchegenoten Société Générale en BNP Paribas klommen 3,3 en 2,5 procent.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de sterkste stijger in de AEX met een koerswinst van 5,7 procent. Het bedrijf gaat een groot winkelcentrum bouwen in Stockholm. Uitgeefconcern Wolters Kluwer was een goede tweede met een plus van 4,2 procent, zonder duidelijk aanwijsbare reden.

ASML

De chipmachinefabrikant ASML was ook een opvallende winnaar. Het aandeel werd 3,4 procent meer waard. Een dag eerder was het bedrijf nog 4 procent van zijn beurswaarde verloren na slecht nieuws van een grote klant, de Amerikaanse chipproducent Intel. In de MidKap won de kleinere branchegenoot ASMI 3,9 procent.

De euro bereikte woensdag een nieuw record van 1,53 dollar. Een dag eerder was de euro nog precies 1,52 dollar waard.