AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag met verlies geëindigd. Vooral banken, de energiesector en technologiefondsen hadden het zwaar. De verliezen in Europa liepen verder op door de lagere opening van Wall Street.

De AEX-index in Amsterdam sloot de handel 5,18 punten ofwel 1,2 procent lager op 436,30 punten. De MidKap voor middelgrote fondsen zakte 1,24 punt (0,2 procent) tot 605,94 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen de 0,9 en 2,2 procent.

De bezorgdheid over de kredietcrisis stak weer de kop op door een bericht van zakenbank Merrill Lynch, waarin wordt gesteld dat de Amerikaanse bank Citigroup mogelijk nog miljarden dollars meer moet afschrijven. Een staatsfonds uit Dubai deed daar nog een schepje bovenop door te zeggen dat Citigroup mogelijk meer kapitaal van buitenaf moet aantrekken.

ING

Dat nieuws zette de banken in Europa onder druk. In de AEX zakte ING 0,8 procent en Fortis verloor 2,5 procent. Aegon moest 2,3 procent inleveren. In Londen daalde HSBC 2,7 procent en in Frankfurt verloor Deutsche Bank 2,2 procent.

De AEX-index viert dinsdag zijn 25-jarige bestaan. Tegelijkertijd met het verjaardagsfeestje van de hoofdgraadmeter in Amsterdam zijn ook het vastgoedfonds Corio en de leverancier van digitale kaarten Tele Atlas in de index opgenomen. Deze fondsen zijn uit de MidKap afkomstig en vervangen ABN Amro en Numico, die door overnames uit de AEX zijn verdwenen. Ook de samenstelling van de MidKap is veranderd.

Corio

Corio profiteerde niet van zijn opname in de AEX en ook niet van een adviesverhoging door Citigroup. Het vastgoedfonds bungelde met 5 procent verlies onderaan de hoofdgraadmeter. Tele Atlas verloor 0,9 procent.

Vedior was met een winst van 1,2 procent de koploper bij de hoofdfondsen, nadat 's werelds grootste uitzendconcern Adecco een omzetdaling in Frankrijk bekend had gemaakt. Vedior is sterk vertegenwoordigd op de Franse markt.

Olie

De oliesector was ondanks een hoge olieprijs niet gewild. In de markt heerst bezorgdheid over de oplopende inflatie en de gevolgen daarvan op de economische groei. Shell daalde met 1,9 procent. BP verloor op de beurs in Londen 0,8 procent. Total daalde in Parijs 1,5 procent.

De technologiesector kreeg in Europa zware klappen, na het bericht dat slechtere prijzen de winst van de Amerikaanse chipproducent Intel in het lopende kwartaal negatief kunnen beïnvloeden. In de AEX had ASML met een verlies van 3,9 procent hier flink last van. Het Duitse chipconcern Infineon verloor 5,2 procent.

Euro

De euro stond dinsdag op 1,5200 dollar tegen 1,5190 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.