AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa zijn maandag over de gehele linie met verlies gesloten. De negatieve stemming zat er al vanaf het begin van de handelsdag in door zorgen over de kredietcrisis en de dreigende economische recessie in de Verenigde Staten.

De AEX, de hoofdindex in Amsterdam, sloot de handel met een verlies van 5,05 punten (1,1 procent) op 441,48 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen verloor 12,98 punten (2,1 procent) en ging naar 607,18 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tussen de 0,9 en 1,1 procent.

De hele dag heerste er onder beleggers ongerustheid over grotere afschrijvingen in de financiële sector als gevolg van de kredietcrisis. De verwachting van de Zwitserse bank UBS dat de afschrijvingen van banken tot 600 miljard dollar kunnen oplopen door de kredietcrisis wakkert die bezorgdheid aan. "De markt is ontzettend bang voor meer en grotere afschrijvingen", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Buffett

De bezorgdheid van beleggers werd nog eens verder aangewakkerd door opmerkingen van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett. Die zei maandag dat de VS al in een recessie zijn beland.

Op de beurzen in Europa waren de financiële waarden veelal in mineur. In de AEX had ING het met een daling van 2,1 procent zwaar te verduren. Aegon stond met 1,8 procent in de min. Fortis hield het hoofd boven water met een plus van 0,6 procent.

HSBC

HSBC was met 3,1 procent winst de koploper op de beurs in Londen. De Britse bank, de grootste van Europa, rapporteerde dat zijn nettowinst vorig jaar is gestegen, dankzij sterke resultaten in landen als China en India. De grote Britse hypotheekbank HBOS verloor echter 7,5 procent.

Toeleverancier van de olie-industrie SBM Offshore stond met een verlies van 3,4 procent laag in de AEX, zonder specifieke aanleiding. ASML volgde met een min van 2 procent. De chipmachinefabrikant meldde voorbeurs dat het contract van de Franse topman Eric Meurice met vier jaar is verlengd.

Van der Moolen

Effectenhandelaar Van der Moolen was met een plus van 10,6 procent een opvallende stijger in de MidKap. Vastgoedfonds Corio verloor 2,3 procent. Corio promoveert dinsdag naar de AEX-index.

Internetbeleggingsbank BinckBank was met 5,6 procent verlies een van de sterkste dalers bij de middelgrote fondsen, na tegenvallende cijfers over het vierde kwartaal.

Spyker

Op de lokale markt viel Spyker het meest op. De aandelenkoers van de fabrikant van sportwagens kelderde met 13,8 procent, na een update over de verkoop van zijn F1-team. Spyker liet weten dat er nog geen overeenkomst met Orange India is gesloten over de overname van het raceteam. Spyker meldde daarnaast over de eerste negen maanden van vorig jaar een verlies van ruim 67 miljoen euro.

Op de beurs in Parijs was het Europese vliegtuigbouw- en ruimtevaartconcern EADS de grote winnaar. De koers van het moederbedrijf van Airbus schoot met 9,2 procent omhoog doordat het bedrijf samen met zijn Amerikaanse partner Northrop Grumman een miljardenorder in de wacht heeft gesleept van de Amerikaanse luchtmacht.

De euro stond maandag op 1,5190 dollar tegen 1,5177 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.