ZEEWOLDE - De fabrikant van sportwagens Spyker Cars heeft in de eerste negen maanden van vorig jaar een verlies van dik 67 miljoen euro geleden. Spyker bracht de resultaten maandag onverwacht naar buiten.

Het gaat om voorlopige cijfers. Uit de resultaten blijkt dat Spyker op de verkoop van zijn Formule 1-team een boekverlies heeft geleden van 16,7 miljoen euro. Omdat het team al verlieslijdend was, heeft Spyker in totaal ruim 36 miljoen euro moeten toeleggen op het F1-avontuur.

Spyker moest ook flink de portemonnee trekken voor advieskosten. In totaal gaf het bedrijf daar 12,5 miljoen euro aan uit. Een boekhoudkundige aanpassing heeft geleid tot een verlies van 4,7 miljoen euro. Met de gewone bedrijfsvoering, het maken van auto's, werd bijna 14 miljoen euro verlies geleden.

Overeenkomst

Spyker verkocht het Formule 1-team in oktober vorig jaar aan oud-topman Michiel Mol en de Indiase zakenman Vijay Mallya voor 88 miljoen euro. Naar nu blijkt, is er nog steeds geen "volledige en definitieve" overeenkomst. Dat heeft mogelijk invloed op de cijfers over het afgelopen vierde kwartaal, zo meldde het bedrijf. Het is onbekend wanneer Spyker rapporteert over het hele jaar.

In december bereikte Spyker een akkoord met de Litouwse bank Snoras voor een herfinanciering. Snoras heeft een belang in Spyker van bijna 30 procent in ruil voor leningen.

Beleggers duwden het aandeel Spyker maandag ruim 11 procent omlaag naar 5,45 euro.