AMSTERDAM - De beurskoers van de bankverzekeraar ING is dinsdag flink onderuit gegaan. In de markt zoemden er geruchten dat het financile concern forse afschrijvingen moet doen wegens blootstelling aan riskante producten in de Verenigde Staten. ING wilde niet reageren op de marktgeruchten.

In de ochtendhandel zakte de beurskoers plotseling scherp weg. Op het dieptepunt noteerden de aandelen 6,5 procent lager. Rond het middaguur was de grootste schrik voorbij. Het aandeel noteerde toen nog maar 0,4 procent lager op 20,01 euro.

Een woordvoerder van ING wilde niets zeggen over de marktgeruchten. "Wij zijn ons bewust van de verplichting dat als er materile verschillen optreden in de waarde van bezittingen we dit via een persbericht moeten melden", aldus de zegsvrouw.

Geruchten

Corn van Zeijl van de vermogensbeheertak van SNS zei de geruchten te hebben meegekregen. "Ik heb die gehoord. Het zou gaan om afschrijvingen van 6 tot 8 miljard euro", aldus de vermogensbeheerder. Hij noemde de omzet waarmee aandelen ING op de beurs werden verhandeld "flink, maar niet overmatig".

Hoe serieus de geruchten moeten worden genomen, vond Van Zeijl moeilijk te zeggen. "Daar durf ik geen uitspraken over te doen. Maar n ding is zeker: de financile markt kijkt met spanning uit naar volgende week woensdag, als ING jaarcijfers publiceert", aldus Van Zeijl.

ING

De laatste keer dat ING de stand van zaken rond eventuele riskante beleggingen uit de doeken deed, was in november vorig jaar, bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. ING zit voor ruim 29 miljard euro in financiële producten die gelieerd zijn aan de Amerikaanse huizenmarkt en niet de hoogst mogelijke kredietwaardering hebben.

Van die portfolio is is 2,3 miljard euro als subprime gewaardeerd, de lage waardering waarover de laatste tijd zoveel ophef is. Een bedrag van 26,9 miljard euro krijgt de zogenoemde waardering Alt-A, die beschouwd wordt als een betere dan subprime. Hiervan staat het merendeel (23,8 miljard euro) op de balans van de internetbank ING Direct. Het balanstotaal van het hele concern ING is ongeveer 1300 miljard euro.

Obligatie

Maar daarmee is de kous nog niet af. Het is onbekend of ING geraakt kan worden door eventuele problemen bij Amerikaans obligatieverzekeraars zoals Ambac of MBIA. Er bestaan zorgen dat kredietbeoordelaars zoals Moody's of Standard & Poor's hun triple-A status ten aanzien van deze concerns intrekken, met alle gevolgen van dien.

ING wil niet zeggen of het is blootgesteld aan deze producten en zo ja, voor hoeveel. "Voor vragen daarover verwijzen we naar volgende week, als we onze jaarcijfers publiceren", aldus de zegsvrouw.

Fortis

De onrust rond ING lijkt veel op paniekverkopen van het aandeel Fortis op vrijdag 25 januari. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar zag toen in één klap bijna 11 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan na geruchten over miljardenafschrijvingen.

Op de zondag erna gaf Fortis in een persbericht aan over een "solide vermogenspositie" te beschikken. Wel meldde het financile concern dat, afhankelijk van de boekhoudmethode die wordt gebruikt, er mogelijk 1 miljard euro minder winst wordt behaald in 2007 wegens blootstelling aan financile producten in de Verenigde Staten. Fortis stond dinsdag 1,6 procent hoger op 13,33 euro.