NEW YORK - De samenstelling van de Dow-Jonesindex in New York wordt vanaf 19 februari veranderd met de komst van het bankconcern Bank of America en oliebedrijf Chevron.

Tabaksconcern Altria Group en industrieel concern Honeywell International worden verwijderd uit de hoofdfondsenindex. Dat maakte moederbedrijf Dow Jones maandag bekend.

De verandering in de opmaak van de dertig fondsen tellende Dow Jones gaat in bij het begin van de handel volgende week dinsdag. Het is de eerste verandering in de samenstelling van de Dow sinds april 2004. Aanleiding is de omvangrijke herstructurering van Altria, dat daardoor een veel kleiner bedrijf wordt. Altria stootte vorig jaar zijn levensmiddelendivisie Kraft Foods af en gaat nu ook zijn internationale tabakactiviteiten afstoten.

De samenstelling van de 111 jaar oude Dow-Jonesindex wordt bepaald door redacteuren van de zakenkrant The Wall Street Journal, die deel uitmaakt van Dow Jones. Dow Jones werd vorig jaar voor 5,6 miljard dollar overgenomen door News Corp. van mediamagnaat Rupert Murdoch.