AMSTERDAM - Beleggers op de Europese effectenbeurzen hebben maandag op grote schaal aandelen van banken en verzekeraars van de hand gedaan. In Amsterdam duikelden Fortis en Aegon rond de 4 procent nadat de Amerikaanse verzekeringsreus AIG met slecht nieuws naar buiten was gekomen.

AIG liet weten dat accountants problemen hebben met de waarde van bepaalde derivatencontracten. Dit versterkte de zorgen over de kredietcrisis die de afgelopen maanden al heeft huisgehouden op de beurzen.

De AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, daalde door de verliezen van financiële aandelen met 4,36 punten (1 procent) tot 427,74 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen zakte 1,1 procent. In Frankfurt, Parijs en Londen verloren de belangrijkste indices tussen de 0,4 procent en 1,3 procent.

Wereldeconomie

De Europese beurzen begonnen maandag al slecht aan de handel doordat de G7, de groep van rijke industrielanden, in het weekeinde zich pessimistisch had uitgelaten over de groei van de wereldeconomie. AIG zorgde in de middaghandel voor de mokerslag.

Zelfs fondsen die 's ochtends nog winsten noteerden, doken in de verliezen. Dit gold bijvoorbeeld voor Royal Dutch Shell, dat bij het slot een min van 0,15 procent noteerde. Het zwaarwegende fonds profiteerde lange tijd van een hogere olieprijs.

KPN

Het enige fonds dat fier overeind bleef, was KPN. Zonder aanwijsbare reden steeg de beurswaarde van het telecombedrijf met ruim 3 procent. Per aandeel waren beleggers aan het eind van de handel bereid 12,90 euro te betalen.

Andere stijgers waren TomTom (plus 0,9 procent), ArcelorMittal (0,5 procent), TNT (0,5 procent), ASML (0,3 procent) en DSM (0,3 procent). ArcelorMittal en DSM komen later deze week met jaarcijfers.

Aegon

Aegon, in de Verenigde Staten een directe concurrent van AIG, sloot de dag af met een verlies van 4,4 procent. Fortis raakte 3,9 procent aan beurswaarde kwijt. ING hield de schade beperkt tot 2,85 procent.

In Parijs daalde Société Générale 4 procent nadat de Franse bank een claimemissie had aangekondigd. SocGen wil daarmee de balans versterken. De bank heeft miljarden in rook zien opgaan door het fraudeschandaal dat onlangs aan het licht kwam.

De euro stond aan het einde van de Europese beurshandel op 1,4505 dollar tegen 1,4495 dollar vrijdagmiddag.