NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen schommelden donderdag tussen plussen en minnen. Beleggers werden van de ene kant verleid door laaggeprijsde aandelen, maar vreesden van de andere kant een zwakkere economie. Uiteindelijk sloten de belangrijkste Amerikaanse graadmeters in de plus.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste fondsen zijn opgenomen, noteerde bij het slot een stand van 12.247, 46 punten, 0,4 procent hoger dan het slot van woensdag. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 0,8 procent naar 1336,91 punten. De Nasdaq ging 0,6 procent vooruit naar 2293,03 punten.

Slecht nieuws van het technologiebedrijf Cisco Systems en van de supermarktketen Wal-Mart drukte al aan het begin van de handelsdag de stemming.

Bezorgdheid

Wal-Mart, 's werelds grootste detailhandelaar, maakte zijn verkoopcijfers over de maand januari bekend. "Die waren gewoon slecht", aldus handelaar Bastiaan van Ede van ING Wholesale Banking. "Het nieuws van Wal-Mart leidde opnieuw tot bezorgdheid over de gezondheid van de Amerikaanse economie." Het aandeel Wal-Mart daalde in het begin van de handel, maar krabbelde weer op en sloot ruim 2 procent hoger.

De Amerikaanse producent van netwerkapparatuur Cisco publiceerde woensdag nabeurs positieve winstcijfers, maar kwam met tegenvallende vooruitzichten naar buiten. Het aandeel daalde 2,5 procent, maar sloot 1,3 procent hoger.

Positief nieuws van onder meer de Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo en het Amerikaanse warenhuis J.C. Penney zorgde voor een opleving.

Enthousiast

PepsiCo maakte donderdag zijn kwartaalcijfers bekend. Pepsi heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar ruim 31 procent minder winst behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. De winst was echter hoger dan verwacht en beleggers reageerden enthousiast. Het aandeel steeg met bijna 5 procent.

Het Amerikaanse warenhuisconcern J.C. Penney maakte bekend dat de verkopen waren gedaald, maar de daling was minder sterk dan verwacht. Aandelen van het warenhuisconcern stegen met ruim 8 procent tot 47,23 dollar.

Snijden

Ook het Amerikaanse kledingbedrijf Gap bracht donderdag positievere cijfers dan verwacht naar buiten. "Ik denk dat ze betere resultaten hebben behaald door te snijden in de kosten", aldus een analist. "En dat maakt beleggers blij."

Oliemaatschappijen gingen omhoog. De aanleiding was een gestegen olieprijs, met 0,8 procent tot 87,80 dollar. Oliereus ExxonMobil noteerde tegen het einde van de handel een plus van 0,8 procent. Chevron, het op een na grootste olieconcern in de VS, stond 1 procent hoger.

Fusie

Een uur voor het einde van de handel stonden de graadmeters ruim een procent hoger door onder meer marktgeruchten over een aankomende fusie tussen luchtvaartmaatschappijen Delta en Northwest. Het aandeel Delta steeg 3 procent, Northwest daalde daarentegen met 0,2 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4487 dollar tegen 1,4630 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.