FRANKFURT - De rente in de eurozone blijft onveranderd. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dat donderdag besloten, ondanks oproepen om de tarieven te verlagen.

Het belangrijkste tarief, de zogeheten herfinancieringsrente, staat nu op 4 procent. ECB-president Jean-Claude Trichet zal het besluit later op de dag toelichten.

In andere landen zijn centrale banken onlangs wel overgegaan tot renteverlagingen in verband met toenemende zorgen over afnemende economische groei. Eerder op de dag besloot de Britse centrale bank tot een verlaging van een kwart procentpunt. In de Verenigde Staten is het belangrijkste tarief op de geldmarkt in twee weken tijd met 1,25 procentpunt verlaagd.

Tot nu toe heeft de ECB niet willen tornen aan de rentetarieven in verband met de inflatiedruk. Vorige maand kwam de inflatie in de eurozone op een recordhoogte van 3,2 procent. De ECB ziet het als zijn belangrijkste taak om de inflatie stabiel te houden. De bank streeft ernaar de inflatie dichtbij de 2 procent te houden.