PARIJS - De door megafraude getroffen Franse bank Société Générale zou kunnen worden overgenomen door de Britse bank HSBC. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch in een woensdag gepubliceerd onderzoek. Ze vinden dat de twee partijen goed bij elkaar passen.

Het rapport was aanleiding voor nieuwe overnamespeculaties. Het aandeel Société Générale stond op de beurs in Parijs 5,3 procent hoger op 83 euro. HSBC zou 126 euro per aandeel kunnen bieden en heeft voldoende eigen kapitaal om de overname te financieren. De marktwaarde van Société Générale bedraagt momenteel 39 miljard euro. Een combinatie van de twee banken levert 's werelds grootste bank op, aldus de analisten. HSBC is de grootste bank van Europa.

De Franse overheid liet al eerder weten geen buitenlandse overnames van Société Générale te accepteren. Ook de Franse banken Crédit Agricole en BNP Paribas overwegen een overname van de op een na grootste bank van Frankrijk. De bank meldde vorige maand verliezen van 4,9 miljard euro door risicovolle transacties op de financiële markten. Die zouden geheel zijn veroorzaakt door één handelaar.