AMSTERDAM - De Europese beurzen zetten woensdag een stap vooruit, geholpen door optimisme in de Verenigde Staten. Beleggers op Wall Street putten moed uit een positief macrocijfer en sterke resultaten van enkele mediabedrijven.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam sloot 1,3 procent, ofwel 5,52 punten hoger op 442,33 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, eindigde vrijwel onveranderd op 590,67 punten. De DAX in Frankfurt won 1,2 procent, Parijs eindigde 0,8 procent in de plus en de hoofdindex in Londen kreeg er 0,1 procent bij.

In de Verenigde Staten bleek de arbeidsproductiviteit in het vierde kwartaal van vorig jaar veel sterker te zijn gestegen dan analisten hadden verwacht. "Dat is positief nieuws voor beleggers", zei Jeroen Blokland van onderzoeksbureau Iris. "De gestegen arbeidsproductiviteit betekent lagere kosten per eenheid product en dat heeft een drukkend effect op de inflatie."

Wall Street

Sterke bedrijfsresultaten van de Amerikaanse mediabedrijven Time Warner en Walt Disney gaven Wall Street een extra duwtje in de rug.

Veel AEX-fondsen boekten mooie koerswinsten. Chemieconcern DSM steekt er, met een winst van 5,4 procent, bovenuit. Het was niet duidelijk waarom het aandeel zo in trek was.

Unibail-Rodamco

Ook het vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco (plus 3,5 procent) ging flink vooruit. Op donderdag maakt het concern jaarcijfers bekend. De toeleverancier aan de olieindustrie SBM Offshore was met 3,8 procent eveneens een sterke stijger bij de hoofdfondsen.

Bierbrouwer Heineken daalde 3,7 procent, zonder aanwijsbare reden. Ook de maker van navigatiesystemen TomTom deed het niet goed met een verlies van 2,7 procent. Dat had te maken met de Amerikaanse producent van halfgeleiders voor navigatieapparatuur SiRF, een leverancier van TomTom. SiRF ging dinsdag op Wall Street steil omlaag op het nieuws dat de onderneming een lagere vraag naar zijn producten bemerkt.

KPN

Telecomconcern KPN won 1,4 procent. De Amerikaanse zakenbank Lehman stelde zijn koersdoel voor het aandeel naar boven bij naar aanleiding van de sterke kwartaalcijfers die KPN dinsdag rapporteerde. Op de beurs in Parijs werd KPN's branchegenoot France Télécom 1,8 procent minder waard, ook al verraste dit concern beleggers woensdag met beter dan verwachte resultaten.

Bij de middelgrote fondsen was uitzendconcern USG de grote verliezer met een daling van 2,7 procent. Op de lokale markt verloor branchegenoot Brunel 1,9 procent. Dit had mogelijk te maken met een rapport over de sector van zakenbank ING.

BHP Billiton

De Britse hoofdindex FTSE bleef achter bij andere indices. De beurs werd wat gedrukt door een verhoogd overnamebod van het zwaarwegende mijnbouwconcern BHP Billiton op branchegenoot Rio Tinto. BHP Billiton daalde met 4,8 procent, Rio Tinto leverde 0,3 procent in. Op de Franse beurs steeg Société Général met 3,2 procent wegens aanhoudende geruchten dat het geplaagde bedrijf wordt overgenomen.

De euro noteerde woensdagmiddag 1,4630 dollar, net zoveel als bij het slot van de Europese beurshandel dinsdag.