NEW YORK - Aanhoudende zorgen over een naderende recessie in de Verenigde Staten zetten de beursgraadmeters op Wall Street dinsdag fors lager. Deze vrees werd aangewakkerd door een onverwacht sterke afname van een cijfer over de Amerikaanse dienstensector.

Hoewel de verliezen over een breed front werden gedragen, voerden vooral de financials de neergang aan. In het laatste handelsuur stond de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen op een stand van 12.315 punten. Dat betekent een verlies van 320 punten, ofwel 2,5 procent.

Koersdaling

De breed samengestelde S&P 500 zakte 2,7 procent naar 1343 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor eenzelfde percentage op 2318 punten. "De koersdalingen van dinsdag weerspiegelen een markt die compleet gedreven wordt door angst", zei een handelaar in New York.

Maandag verloren de toonaangevende beursgraadmeters ook al terrein, door angst voor de gevolgen van de verslechterende situatie op de Amerikaanse huizen- en kredietmarkt. De data over de dienstensector deed daar dinsdag een schepje bovenop.

Krimp

Het cijfer kwam vervroegd naar buiten omdat het naar verluidt zou zijn uitgelekt. De ISM-index kwam in januari uit op 41,9 tegen 54,4 in december. Dat was de scherpste maandelijkse daling ooit. Analisten gingen uit van een stand van 53. Een cijfer onder de 50 geeft krimp aan en boven de 50 groei.

Volgens sommige analisten geeft het cijfer aan dat de Amerikaanse economie reeds in een recessie is beland. De dienstensector maakt ongeveer twee derde van de Amerikaanse economie uit.

Klappen

De Dow werd vooral in het rood gedrukt door een scherpe koersdaling van Citigroup, de grootste bank in de VS. Het aandeel werd 6,6 procent lager gezet. Ook de verzekeraar American International Group en zakenbank JPMorgan zaten in de hoek waar de klappen vielen. Deze fondsen verloren rond de 4,5 procent.

Goldman Sachs, een andere grote zakenbank, kreeg een soortgelijk koersverlies te verwerken. Dat had deels te maken met een lagere beleggingsaanbeveling voor het aandeel zakenbank Oppenheimer.

Speculeren

Ook oliemaatschappijen hadden het moeilijk. De aanleiding was een gedaalde olieprijs, met 1,9 procent tot 88,31 dollar. Beleggers speculeren dat de vraag naar olie zal afnemen wanneer de economie in een recessie terechtkomt.

Oliereus ExxonMobil noteerde een min van 2,9 procent. Chevron, het op een na grootste olieconcern in de VS, moest 2,2 procent inleveren.

De enige stijger op de lijst van Dow-fondsen was de hamburgerketen McDonald's. Dit aandeel werd 0,1 procent meer waard.

Halfgeleiders

De grootste verliezer op Wall Street was dinsdag de producent van halfgeleiders voor navigatieappartuur SiRF. Het aandeel kelderde 56 procent. Maandag nabeurs liet de onderneming weten een lagere vraag naar zijn producten te signaleren.

Garmin, een van de belangrijkste concurrenten van TomTom, werd mee omlaag gesleurd door het nieuws. Dit aandeel maakte een smak van 7 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4650 dollar tegen 1,4630 dollar bij het slot van de Europese beurshandel maandag.