AMSTERDAM - Beleggers doken dinsdag massaal op de aandelen van Corporate Express, leverancier van kantoorartikelen. In de ochtendhandel van de beurs in Amsterdam steeg het AEX-fonds met meer dan 26 procent, na speculaties over een mogelijke overname door de Amerikaanse branchegenoot Staples.

Corporate Express zou in gesprek zijn met Staples over een overname, zo schreef De Telegraaf dinsdag op basis van uitspraken van een bron binnen Staples. Corporate Express liet via een woordvoerder weten niet in te gaan op "geruchten in de markt".

Een analist van zakenbank ING concludeerde dinsdagochtend na contact met Corporate Express dat het bedrijf momenteel geen gesprekken voert met Staples. Volgens hem zijn er dinsdag geen mededelingen te verwachten zijn over mogelijke fusie- of overnamegesprekken. "We sluiten een eventueel bod echter niet uit, maar hadden dit al verwacht na de strategische heroverweging in oktober", aldus de ING-analist.

Zelfstandige koers

Volgens zakenbank Rabo Securities zijn de twee partijen vorig jaar al met elkaar in gesprek geweest. Corporate Express liet echter destijds weten een zelfstandige koers te willen varen. "Maar omdat de aandelenkoers gehalveerd is, zouden de gesprekken weer op gang kunnen zijn gekomen", aldus een analist van de zakenbank.

Volgens de bron bij Staples is niet bekend "hoe de overname er precies uit zal zien". De gesprekken zouden nog in een pril staduim verkeren. Een woordvoerder van Staples liet de krant weten dat het bedrijf actief op zoek is naar buitenkansjes die de winstgevendheid van het bedrijf kunnen vergroten. Hij wilde geen uitspraken doen over mogelijke onderhandelingen met Corporate Express.

Onder druk

Corporate Express staat al een tijd lang onder druk door de economische problemen in de Verenigde Staten, waar het een groot deel van zijn omzet behaalt. Geruchten over een mogelijke overname of opsplitsing van het bedrijf doen al langer de ronde.

In juni vorig jaar nam hedgefonds Centaurus een belang van 5 procent in het bedrijf, waardoor de speculaties over een mogelijke opsplitsing of overname weer oplaaiden. Het hedgefonds maakte zich eerder ook sterk voor een opsplitsing van Stork en Ahold. Centaurus wilde geen commentaar geven.

Corporate Express publiceert donderdag de jaarcijfers 2007.