AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten gingen dinsdag hard onderuit, vooral door vrees voor een recessie in de Verenigde Staten. Die angst werd aangewakkerd door een tegenvallend Amerikaans macrocijfer, de inkoopmanagersindex voor de dienstensector.

Vanaf het begin van de handel hield de financiële sector de indices in de min. De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot met een verlies van 15,10 punten, ofwel 3,3 procent, op 436,81 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging zelfs 3,6 procent achteruit tot 590,84 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden 2,8 tot 4 procent.

Halverwege de middag werd het Amerikaanse rapport, de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in januari gepubliceerd. Die kwam uit op 41,9 punten, terwijl analisten gemiddeld rekenden op 53 punten. Een uitkomst onder de 50 punten duidt op krimp. Het cijfer, het op een na laagste ooit, zal de vrees voor een naderende recessie aanwakkeren. Diezelfde angst leidde maandag ook al tot verliezen op Wall Street.

JP Morgan

In Europa werd de teneur op de beursvloeren grotendeels bepaald door de financiële sector, die de graadmeters in de min hield. Een negatief rapport van JP Morgan zette een aantal vooraanstaande banken en verzekeraars op verlies. Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank, BNP Paribas en Crédit Agricole leverden tussen de 3,5 en 5 procent in. Op het Damrak volgden Aegon, Fortis en ING met verliezen van 3,6 tot 5,5 procent.

Kantoorinrichter Corporate Express was een opvallende uitschieter in Amsterdam. Het aandeel werd in de loop van de ochtend ruim 46 procent duurder na geruchten dat het bedrijf overnamegesprekken zou voeren met de Amerikaanse branchegenoot Staples. Aan het eind van de ochtend maakte Corporate Express bekend niet in gesprek te zijn, waarna een groot deel van de winst verdampte. Corporate Express eindigde de handel met een koerswinst van 15,7 procent.

KPN

KPN (min 0,1 procent) moest de winst van eerder op de dag weer inleveren. Het telecomconcern maakte voorbeurs bekend dat de winst vorig jaar met 67 procent steeg tot 2,7 miljard euro en dat het een paar duizend banen extra gaat schrappen.

Producent van navigatieapparatuur TomTom maakte een smak van ruim 8 procent, waarmee het de grootste verliezer was in de AEX. De Amerikaanse producent van halfgeleiders voor navigatieappartuur SiRF, een van de toeleveranciers van TomTom, liet maandag weten een lagere vraag naar zijn producten te signaleren. "Dat duidt op een dalende vraag naar navigatieproducten als TomTom", aldus een handelaar.

ASML

Ook chipmachinefabrikant ASML stond onder druk. Het aandeel werd omlaag getrokken nadat branchegenoot National Semiconductor Corporation een omzetwaarschuwing gaf voor het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. ASML leverde 3,6 procent in.

ASML's branchegenoot ASMI was een van de sterkste dalers bij de middelgrote fondsen met een min van 5,7 procent. Het aandeel leverde daarmee een deel van de winst van maandag in. Toen werd ASMI 10 procent duurder op overnamegeruchten.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4630 dollar, onveranderd ten opzichte van de stand bij het slot van de Europese beurshandel maandag.