AMSTERDAM - De toeleverancier voor de chipindustrie ASMI was maandag de absolute uitblinker op het Damrak wegens overnamegeruchten. De Amsterdamse hoofdindex AEX hield net het hoofd boven water.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam kreeg er 0,1 procent, ofwel 0,30 punt, bij en sloot op 451,91 punten. De MidKap-index ging het beter af en steeg met 8,95 punten naar 612,07 punten, een winst van 1,5 procent. De graadmeters in Londen en Parijs eindigden 0,1 procent in de min. Frankfurt ging met 0,5 procent omhoog.

Op het Damrak maakte ASMI, een toeleverancier aan de chipindustrie, een opmerkelijke koerssprong van 10 procent. Dit had te maken met een overnamegerucht. Volgens de Britse krant Sunday Express gaan de activistische aandeelhouders Fursa en Hermes Pension Management binnen twee weken een bod op de onderneming uitbrengen van meer dan 700 miljoen euro.

Midkap

De Midkap-index kreeg een flinke impuls door de koerssprong van ASMI. De index voor middelgrote bedrijven werd verder gestimuleerd door koerswinsten van BinkBank (plus 3,3 procent) en Fugro (4,4 procent). Daarmee wonnen deze aandelen wat terrein terug na recente dalingen.

Binnen de Amsterdamse AEX gold hetzelfde voor de handelaar in kantoorartikelen Corporate Express en de maker van navigatieapparatuur TomTom. Zij gingen aan kop met plussen van respectievelijk 3,4 en 3,2 procent.

AEX

Verder werd de AEX-index vooral gedrukt door koersdalingen van de financiële waarden. ING, Aegon en Fortis verloren tussen de 0,7 en 1,6 procent. De financials deden het in Amsterdam van meet af aan slecht, door aanhoudende zorgen over de financiële sector. "Zolang het vertrouwen in de financials nog niet hersteld is, is de ruimte voor de beurs om verder omhoog te gaan beperkt", stelde Evert Waterlander, hoofd beleggingen bij ABN Amro.

De in problemen geraakte Franse bank Société Générale verloor in Parijs 4,8 procent. Beleggers verwachten dat het bankconcern binnenkort nieuwe aandelen uitgeeft om de problemen op de kredietmarkt het hoofd te kunnen bieden. "Mensen denken: we kunnen beter nu winst nemen in plaats van te wachten op details van de claimemissie", zei een handelaar in Parijs.

Microsoft

Eerder op de dag kregen de beurzen nog steun van het nieuws dat de Amerikaanse softwarereus Microsoft het internetconcern Yahoo wil inlijven voor bijna 45 miljard dollar. "Het overname- en fusievuur wordt weer aangestoken. We zullen de komende dagen wel verder herstellen", merkte een handelaar op.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4830 dollar tegen 1,4840 dollar aan het eind van de Europese beurshandel afgelopen vrijdag.

Zie ook: NU Zakelijk Special Beurscrisis