AMSTERDAM - Hoewel de Europese aandelenmarkten de opgaande lijn maandagochtend weer te pakken hadden, ging het er wat minder uitbundig aan toe dan vorige week vrijdag. Fusie- en overnameberichten gaven opnieuw steun aan de handel.

Ook het positieve slot van Wall Street en de koerswinsten op de beurzen in het Verre Oosten boden beleggers houvast. Het optimisme werd echter getemperd door aanhoudende zorgen over de financiële sector.

Dat had te maken met speculaties over de in problemen geraakte Franse bank Société Générale. Beleggers verwachten dat het bankconcern binnenkort nieuwe aandelen uitgeeft om de problemen op de kredietmarkt het hoofd te kunnen bieden.

Société Générale

Aandelen Société Générale doken op de beurs in Parijs 3,1 procent omlaag. "Mensen denken, we kunnen beter nu winst nemen in plaats van te wachten op details van de claimemissie", zei een handelaar in Parijs.

Ook in Amsterdam waren de financiële waarden, fondsen die een belangrijk deel van de AEX-index uitmaken, uit de gratie. Aegon, ING en Fortis verloren 0,4 tot 0,7 procent. "Zolang het vertrouwen in de financials nog niet hersteld is, is de ruimte voor de beurs om verder omhoog te gaan beperkt", stelde Evert Waterlander, hoofd beleggingen bij ABN Amro.

AEX

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 452,43 punten, nadat de graadmeter vlak na opening 1,2 procent was gestegen. Naast de financiële waarden had ook het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever, dat donderdag zijn jaarcijfers bekendmaakt, een drukkend effect op de index. Dit aandeel verloor 0,9 procent.

De MidKap-index ging het beter af met een plus van 1,4 procent op 611,77 punten. De DAX in Frankfurt klom 0,8 procent. De CAC 40 in Parijs en de Londense FTSE gingen rond de 0,3 procent vooruit.

Microsoft

Vooral het nieuws dat de Amerikaanse softwarereus Microsoft het internetconcern Yahoo wil inlijven voor bijna 45 miljard dollar gaf steun aan de beurzen, net zoals dat vorige week het geval was. "Het overname- en fusievuur wordt weer aangestoken. We zullen de komende dagen wel verder herstellen", merkte een handelaar op.

Bij de middelgrote fondsen werd de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI de hoogte ingejaagd door een nieuw overnamegerucht. Het aandeel maakte een sprong van 7 procent. Volgens de Britse krant Sunday Express gaan de activistische aandeelhouders Fursa en Hermes Pension Management een bod op de onderneming uitbrengen van meer dan 700 miljoen euro.

TomTom

Bij de grote fondsen waren vooral de fondsen gewild die de laatste tijd hard zijn gedaald. Zo gingen de handelaar in kantoorartikelen Corporate Express en de maker van navigatieapparatuur TomTom aan kop met plussen van meer dan 2 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro maandagochtend 1,4815 dollar tegen 1,4840 dollar aan het eind van de Europese beurshandel afgelopen vrijdag.

Zie ook: NU Zakelijk Special Beurscrisis