TOKIO - Het nieuws over het overnamebod van Microsoft op zoekmachine Yahoo!, dat vrijdag bekend werd, werkte maandag nog door op de beurzen in Azië. Vooral technologie- en elektronicafondsen holden omhoog.

In Tokio sloot de Nikkei-index 362,54 punten hoger op 13.859,70 punten, een winst van 2,7 procent. De Kospi-index in Seoul eindigde de dag 3,4 procent in de plus op 1690,13 punten en de Australische All Ordinaries kreeg er 0,7 procent bij op 5921,7 punten.

In Hongkong sloot de Hang Seng-index 3,8 procent hoger op 25.032,08 punten, een winst van 908,50 punten. Daar boekten vooral de bedrijven afkomstig van het vasteland van China winst.

Softbank

Op de beurs in Japan profiteerde onder meer technologieonderneming Softbank van het gunstige klimaat nadat bekend werd dat Microsoft 44,6 miljard dollar over heeft voor de aankoop van Yahoo!. Softbank heeft een belang van 3,9 procent in Yahoo! en kreeg er maandag in Tokio 15,8 procent aan beurswaarde bij.

Ook financiële fondsen en grote verzekeraars deden het goed. Mitzuho Financial Group kreeg er 4,7 procent bij en Mitsubishi UFJ won 2 procent. Verzekeringsonderneming Millea boekte een winst van 6,8 procent.

De financials profiteerden van de geruchten dat twee grote Amerikaanse banken hebben toegezegd deel te nemen aan het Amerikaanse fonds waarmee obligatieverzekeraars zoals Ambac uit de problemen moeten worden geholpen.

Zie ook: NU Zakelijk Special Beurscrisis