AMSTERDAM - De beurzen in Europa zijn met stevige winsten het weekeinde ingegaan. De kooplust kwam onder meer voort uit overnamenieuws, waarbij vooral het voorgenomen bod op Yahoo! door Microsoft opviel.

Daarnaast was er een meevallend cijfer over de verwerkende industrie in de Verenigde Staten. Dit vormde voldoende tegenwicht voor een teleurstellend banenrapport.

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag de dag af op 451,61 punten. Dat komt neer op een winst van 10,28 punten ofwel 2,3 procent. De MidKap-index voor het middelgrote segment kwam goed mee en ging met 11,94 punten (2 procent) omhoog naar 603,12 punten. De beurs in Frankfurt pakte 1,7 procent, Parijs 2,2 procent en Londen 2,5 procent.

Yahoo!

Het nieuws dat Microsoft internetzoekmachine Yahoo! wil overnemen, gaf de aandelenhandel een stevige impuls. De softwarereus uit Redmond heeft maar liefst 44,6 miljard dollar over voor Yahoo!, een premie van ruim 60 procent op de slotkoers van donderdag. Microsoft wil zo een vuist maken tegen Google, dat bijna twee derde van de markt van zoekmachines in handen heeft.

Overnamenieuws kwam er ook uit de mijnbouwsector. Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa maakte bekend samen met de Chinese aluminiumproducent Chinalco een belang in Rio Tinto te hebben gekocht. Het nieuws zorgde ervoor dat het aandeel Rio Tinto met 14 procent omhoog ging. Ook branchegenoot BHP Billiton, dat ook zijn zinnen heeft gezet op Rio Tinto, profiteerde.

Banenrapport

De berichten vormden voldoende tegenwicht voor een teleurstellend banenrapport in de VS. Voordat Wall Street opende bleek dat er voor het eerst in 4,5 jaar sprake is van krimp in de Amerikaanse banenmarkt. Het aantal banen nam in januari met 17.000 af. Dat de beurzen toch overeind bleven, had ook te maken met meevallend nieuws over de verwerkende industrie.

De financiële waarden herstelden zich na de forse afstraffingen op de voorgaande handelsdag. Beleggers zijn enigszins opgelucht een bericht dat het Amerikaanse MBIA, 's werelds grootste obligatieverzekeraar, zijn kredietstatus zal behouden. Aegon, Fortis en ING gingen met gemiddeld 3 procent omhoog in de AEX.

Koploper

De leverancier van kantoormiddelen Corporate Express was met een winst van 8,6 procent koploper in de AEX. Staalconcern ArcelorMittal volgde met 6,4 procent. Het concern heeft zijn bod op de Argentijnse branchegenoot Acindar gestand gedaan. Shell was een van de weinige verliezers in de hoofdgraadmeter en werd 0,3 procent goedkoper. Het oliebedrijf meldde donderdag weliswaar een recordwinst over 2007, maar kwam met minder positieve geluiden over de productie voor het lopende jaar.

Bageraar Boskalis was in de MidKap een van de sterkste stijgers. Het fonds won 5,6 procent, nadat de Zwitserse zakenbank UBS had aangegeven het aandeel op zijn kooplijst te zetten.

Euro

De euro kostte vrijdagmiddag 1,4840 dollar tegen 1,4836 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op donderdag.

Zie ook: NU Zakelijk Special Beurscrisis