AMSTERDAM - Beleggers op de belangrijkste Europese effectenbeurzen deden het vrijdagochtend rustig aan, in afwachting van de publicatie een rapport over de Amerikaanse banenmarkt later op de dag.

Het rapport geeft een indicatie over de toestand van de economie in de Verenigde Staten. Als deze arbeidsmarktcijfers over de maand januari tegenvallen, dan kan de vrees voor een recessie onder beleggers weer opspelen. Andere macrocijfers uit de VS die vrijdag ook worden gepubliceerd, kunnen eveneens de stemming op de beurzen beïnvloeden.

De Europese effectenmarkten stonden aan het eind van de vrijdagochtend in de plus, in navolging van de koerswinsten op Wall Street donderdag. De AEX-index in Amsterdam bleef echter iets achter bij de overige belangrijke beurzen in Europa. Dat kwam met name door Shell en Aegon. De hoofdgraadmeter steeg 0,9 procent tot 445,09 punten. De MidKap-index voor het middelgrote segment ging met 1,4 procent omhoog naar 599,47 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs dikten 1,3 tot 1,7 procent aan.

Kredietstatus

De financiële waarden herstelden zich over het algemeen op de Europese beurzen, na de forse afstraffingen op de voorgaande handelsdag. Beleggers zijn enigszins opgelucht over geruststellende uitspraken van de top van het Amerikaanse MBIA, 's werelds grootste obligatieverzekeraar. Het bedrijf is door de kredietcrisis in moeilijkheden gekomen. Maar volgens een topbestuurder van het bedrijf zal MBIA zijn kredietstatus behouden.

ING en Fortis gingen met ongeveer 0,2 procent omhoog in de AEX. Verzekeraar Aegon belandde echter aan kort voor het middaguur met 1 procent in het rood, zonder dat hier een duidelijke aanleiding voorhanden was. Effectenhandelaar Van der Moolen herstelde zich in de MidKap met een winst van 4 procent.

Parijs

Op de beurs is Parijs was de Franse bank Société Générale met 3,6 procent een opvallende stijger. De Franse branchegenoot Crédit Agricole heeft mogelijk interesse om de noodlijdende bank over te nemen en heeft externe deskundigen ingeschakeld om dat te onderzoeken. Sociéte Générale is in ernstige problemen geraakt, omdat een handelaar door illegale beleggingen bijna 5 miljard euro is kwijtgeraakt.

De leverancier van kantoormiddelen Corporate Express was bij de hoofdfondsen de sterkste stijger. Het aandeel won 6,5 procent, zonder specifieke reden. ArcelorMittal volgde met een plus van 5 procent. Het staalconcern heeft zijn bod op de Argentijnse branchegenoot Acindar gestand gedaan.

Shell

Het aandeel Shell werd 1 procent goedkoper. Het oliebedrijf meldde donderdag weliswaar een recordwinst over 2007, maar kwam met minder positieve vooruitzicht voor het lopende jaar.

Telecomconcern KPN stond 0,5 procent in de min. Het aandeel was niet in trek wegens tegenvallende resultaten van De Zweedse mobieltjesfabrikant Ericsson. "KPN zal mogelijk ook in zijn mobiele tak pijn gaan voelen", aldus handeleraar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Daar voegde hij aan toe dat de koers de afgelopen twee weken flink is gestegen op overnamespeculaties en dat een correctie op zijn plaats is.

MidKap

Bageraar Boskalis was in de MidKap de sterkste stijger. Het fonds won 7,3 procent, nadat de Zwitserse zakenbank UBS had aangegeven het aandeel op zijn kooplijst te zetten.

De euro stond vrijdagmorgen op 1,4880 dollar tegen 1,4836 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op donderdag.

Zie ook: NU Zakelijk Special Beurscrisis