TOKIO - De belangrijkste effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn woensdag lager de handel uitgegaan. Beleggers kregen weinig goed nieuws dat hen kon overtuigen om in aandelen te stappen. De ogen zijn gericht op het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dat woensdag een rentebesluit neemt.

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio verloor 1 procent en sloot op 13.345,03 punten. Japanse investeerders wachten ook met enige nervositeit op een reeks Japanse bedrijfsresultaten later deze week, waaronder die van Sony. De beurzen in Seoul en Sydney leverden 3 en 1,6 procent in. De Hang Seng in Hongkong eindigde 2,6 procent in de min.

Analisten gaan ervan uit dat de Fed woensdag de basisrente met een kwart of een half procentpunt verlaagt. De Fed verlaagde vorige week al onverwacht de rente met driekwart procentpunt om de Amerikaanse aandelenmarkten te behoeden voor een vrije val. Een dag eerder waren de Europese beurzen flink onderuit gegaan.

Spanning

Beleggers lijken echter steeds meer te beseffen dat de afremmende economie in de Verenigde Staten niet met renteverlagingen alleen uit het slop kan worden gehaald. Zij wachten in spanning op enkele belangrijke macrocijfers waaruit zij hopen op te maken hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkelt. De VS vormen een belangrijke afzetmarkt voor veel exporterende bedrijven in Azië.

In Tokio stonden woensdag vooral chipbedrijven en banken onder druk. Twee bedrijven in de halfgeleidersector hadden dinsdag nabeurs een tegenvallende prognose voor 2008 gegeven. De financiële sector had last van aan de kredietcrisis gerelateerde verliezen die de bank Mizuho Financial Group dinsdag had gemeld.