AMSTERDAM - In ongeveer een uur tijd heeft de belangrijkste beursindex in Amsterdam een verlies van 1,2 procent weten weg te werken. De AEX sloot de dag uiteindelijk op een minieme winst van 0,1 procent, daarbij gestimuleerd door de kooplust op Wall Street. Daar neemt de hoop toe dat de Amerikaanse rente woensdag opnieuw omlaag gaat.

De AEX eindigde maandag op 439,32 punten, een winst van 0,63 punt. De MidKap sloot wel in het rood, maar ook daar waren de verliezen aan het eind van de dag minder groot. De index van middelgrote fondsen noteerde 581,66 punten, een verlies van 6,67 punten ofwel 1,1 procent. De beurs in Londen verloor 1,4 procent, Parijs 0,6 procent en Frankfurt stond, toen de beurshandelaren klaar waren, vrijwel onveranderd.

De beurshandel leek in de loop van de middag een somber einde tegemoet te gaan, nadat Wall Street negatief was geopend. Onder invloed van tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt ging het verder bergafwaarts. Toch kreeg vrij snel daarna het optimisme de overhand, vooral door de verwachting dat de Amerikaanse rente deze week opnieuw omlaag gaat.

Verliezen

Op Wall Street was het daardoor snel gedaan met de verliezen en de reactie in Europa liet niet lang op zich wachten. Een lagere rente moet de economie een impuls geven. In Amerika is de vrees voor een recessie de afgelopen tijd toegenomen. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken heeft daar zelf ook geen geheim van gemaakt. Vorige week verlaagde de Fed overwacht het belangrijkste rentetarief met 0,75 procentpunt.

Zowel in New York als in Europa waren het de financials die uiteindelijk de meeste kopers aan zich wisten te binden. In de AEX eindigde Fortis bovenaan met een koerswinst van ruim 8 procent. Het concern kwam zondag met een verklaring naar buiten in reactie op geruchten dat de bank een winstwaarschuwing zou moeten afgeven. Volgens Fortis komt de nettowinst in 2007 mogelijk 1 miljard euro lager uit door afschrijvingen op riskante beleggingen.

ING

ING, een andere zwaargewicht in de hoofdgraadmeter, wist een verlies van 1,3 procent om te zetten in een plus van 1,9 procent. Onderaan de AEX bungelde handelaar in kantoorartikelen Corporate Express, dat een belangrijk deel van zijn omzet in de VS boekt, met 3,2 procent verlies. Ook de maker van navigatiesystemen TomTom presteerde slecht met een min van 2,6 procent.

In de MidKap wist producent van printers en kopieermachines Océ het verlies te beperken tot 0,4 procent. Het bedrijf bevestigde de eerder gerapporteerde cijfers over 2007. De nettowinst komt uit op 78,9 miljoen euro. De baggeraar Boskalis was met 5,9 procent de grootste verliezer in de MidKap, zonder duidelijke reden.

De euro kostte maandagmiddag 1,4790 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag was de munt 1,4670 euro waard.