AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag diep in het rood gesloten, als gevolg van angst onder beleggers voor de verslechterende economische omstandigheden in de Verenigde Staten.

Tegenvallende kwartaalberichten van enkele Amerikaanse concerns en een lagere opening van Wall Street versterkten het negatieve sentiment.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam sloot 16,14 punten (3,7 procent) lager op 417,13 punten. De MidKap-index daalde 2,6 procent tot 546,25 punten.

Op de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen de graadmeters 2,3 tot 4,9 procent naar beneden. Daarmee lijkt het effect van de forse renteverlagingvan het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, te zijn uitgewerkt.

Basisrente

Dinsdag schroefde de Fed de basisrente met 75 basispunten terug naar 3,5 procent. Dat leidde toen tot herstel op de Europese beurzen en had een dempend effect op de koersdalingen op Wall Street.

Volgens een handelaar neemt de vrees weer toe dat banken meer afschrijvingen moeten doen wegens investeringen in riskante producten. Vooral financiële fondsen hadden het hierdoor moeilijk.

Zo verloor Fortis 5,6 procent en ging Aegon met 4,3 procent omlaag. ING werd 3,9 procent lager gezet. Op de beurs in Parijs kreeg het bankconcern Société Générale een dreun van 4,2 procent.

Carry-traders

Ook zouden zogenoemde 'carry-traders' invloed hebben op de beurshandel. Dat zijn beleggers die door de lage rente in Japan goedkoop de yen lenen om daar elders mee te beleggen.

Deze beleggingen moeten ze nu overhaast verkopen om hun schuld in de stijgende yen tijdig af te lossen. De yen steeg woensdag naar het hoogste niveau ten opzichte van de dollar sinds mei 1995.

Akzo

Chemieconcern Akzo Nobel bungelde met een verlies van 6,1 procent onderaan de AEX. Oliemaatschappij Shell had veel last van de verder gedaalde olieprijs. Daarnaast is de zakenbank Bernstein negatiever geworden over de oliesector.

Het aandeel was met een min van 5,3 procent een van de sterkste dalers bij de hoofdfondsen. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was het enige hoofdfonds dat een plus op de borden wist te zetten en eindigde 0,2 procent hoger.

Boven water

LogicaCMG wist het hoofd in de MidKap boven water houden. Het aandeel steeg met 1,5 procent. Alle andere fondsen noteerden in het rood. Voedingsmiddelenconcern CSM was met een min van 6,5 procent de grootste verliezer.

Het lokale fonds Antonov schoot woensdag als een raket omhoog op het Damrak op het nieuws dat de producent van versnellingsbakken in China nauwer wil gaan samenwerken met de lokale producent van motoren en en auto-onderdelen Loncin. Het aandeel won 55,9 procent.

Debuut

De Indiase IT-dienstverlener Satyam maakte zijn debuut op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf staat al genoteerd in Mumbai en New York en wil met deze notering zijn zichtbaarheid in Europa vergroten. Op de eerste handelsdag noteerde het aandeel 3,6 procent lager.

De euro noteerde woensdag bij het slot van de Europese beurzen 1,4570 dollar. De munt was dinsdag aan het eind van de Europese beurshandel 1,4630 dollar waard.