TOKIO - De forse renteverlaging in de Verenigde Staten lijkt effect te hebben op de beurzen in het Verre Oosten. Na de enorme koersverliezen van eerder deze week vonden ze woensdag de weg omhoog. Een deel van de koersstijgingen moesten ze echter in de loop van de dag prijsgeven.

In Tokio eindigde de Nikkei-index met een winst van 256,01 punten ofwel 2 procent op 12.829,06 punten. Eerder op de dag stond de beursbarometer nog op 3 procent winst. De Hang Seng in Hongkong, die het dinsdag zwaar te verduren had, ging 5,9 procent omhoog en noteerde tijdens de middaghandel 23.047 punten. De beurs in Sydney steeg 4,3 procent en die in Seoul 1,2 procent. De Zuid-Koreaanse index stond tussentijds op meer dan 2 procent winst.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken besloot dinsdag onverwacht de rente met driekwart procentpunt te verlagen, na de stevige koersdalingen in Azië en Europa. De Federal Reserve hoopt zo te voorkomen dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Op Wall Street eindigden de beurzen dinsdag wel met verlies, maar dat was minder groot dan verwacht.

Renteveraging

De forse koersdalingen waarmee de week begon, volgden op teleurstelling over een plan van president Bush om de Amerikaanse economie een impuls te geven. Bush heeft voor het plan 145 miljard dollar uitgetrokken, maar het kan nog enige maanden duren voor het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De president is inmiddels met het Congres overeengekomen vaart te zetten achter het stimuleringsprogramma.

De Amerikaanse economie, de grootste ter wereld, zwakt de laatste tijd af door de afkoelende huizenmarkt en de problemen op de kredietmarkt. Volgens de Federal Reserve is de kans dat het bergafwaarts gaat groter geworden. De forse renteverlaging betekent dat het lenen van geld goedkoper wordt. Op die manier moet de economie weer worden aangejaagd.