NEW YORK - De Amerikaanse beurzen lieten vrijdag het hoofd hangen mede door de angst dat Amerikanen hun creditcardschulden niet meer kunnen betalen bij bedrijven als American Express.

Een vertraging in de consumentenbestedingen en een recessie zou het land boven het hoofd kunnen hangen.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 1,9 procent lager op 12.606,30 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 2,0 procent tot 2439,94 punten. De breed samengestelde S&P 500 moest 1,4 procent inleveren en kwam uit op 1401,03 punten.

American Express

American Express gaf vrijdag aan een lagere winst te halen vanwege de creditcardschulden en lagere bestedingen. Het fonds daalde maar liefst 10,1 procent, de grootste daling van het fonds sinds september 2001.

Het fonds was de grootste daler in de Dow-Jonesindex. Concurrent Capital One Financial, die donderdag een winstwaarschuwing gaf, noteerde een min van 0,8 procent.

Problemen

"Alles wat je ziet, geeft aan dat de financiële problemen erger worden in plaats van beter", aldus Michael Metz, investeringsstrateeg bij Oppenheimer & Co in New York.

Het nieuws van American Express laat volgens hem zien dat "het financiële systeem geconfronteerd kan worden met afschrijvingen in de huizenmarkt, de creditcardmarkt, de automarkt, enzovoort".

Bank of America

Ook Bank of America kon het hoofd niet boven water houden. De bank wil het noodlijdende Countrywide Financial overnemen.

De op een na grootste hypotheekverstrekker van Amerika heeft net als verschillende andere zwaar te lijden onder de hypotheekcrisis. Bank of America telt in aandelen ongeveer 4 miljard dollar neer voor de hypotheekverstrekker.

Beleggers

Beleggers leken de overname af te straffen. De prijs ligt tegen de huidige koers 500 miljoen onder de marktwaarde van Countrywide.

Bank of America ging 2 procent achteruit, Countrywide moest zelfs ruim 18 procent inleveren, hoewel de analisten denken dat de overname voor de hypotheekverstrekker gunstig is.

Onrust

De onrustbarende economische vooruitzichten en zorgen om de consumentenbestedingen droegen bij aan verliezen bij verschillende bedrijven die zich richten op consumenten.

Van hamburgerketen McDonalds tot juwelier Tiffany's, van producent van consumentengoederen Procter & Gamble tot telecombedrijf AT&T, over een breed front werden verliezen geleden. De fondsen verloren respectievelijk 6,6, 11,2, 3,2 en 3,1 procent.

Goudprijs

De goudprijs doorbrak vrijdag de 900-dollargrens en kwam uit op 900,10 dollar per ons van het kostbare metaal.

Beleggers zoeken hun heil in 'veilige' edele metalen vanwege de zwakke dollar en de economische onzekerheden.

Ruwe olie

De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) bleef vrijdag voor de derde dag op rij dalen. Beleggers vrezen dat een mogelijke Amerikaanse recessie de vraag naar brandstof zal afnemen in het land, dat 's werelds grootste energieconsument is. De prijs daalde 1 procent tot 92,74 dollar per vat.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro bij het slot van de Amerikaanse beurs vrijdag een stand van 1,4776 dollar.

Bij het scheiden van de aandelenmarkten in Europa was de Europese eenheidsmunt 1,4791 dollar waard.