AMSTERDAM - De Amerikaanse aandelenmarkten trokken vrijdag de beurzen in Europa naar beneden. De markt vreest opnieuw dat banken meer moeten afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. De dreiging van een recessie werkt ook niet mee.

Beleggers kregen een flinke hoeveelheid nieuws uit de financiële sector over zich heen, met name uit de Verenigde Staten. Een centrale rol was weggelegd voor de bank Merrill Lynch. Die moet volgens een Amerikaanse krant wellicht 15 miljard dollar afschrijven door de problemen op de markt voor risicovolle hypotheken.

Op het Damrak was de stemming overwegend negatief. De AEX sloot 2,27 punten, ofwel 0,5 procent, lager op 481,83 punten. De MidKap-index voor het middensegment noteerde 597,42 punten. Dat is een verlies van 3,86 punten, ofwel 0,6 procent. De graadmeters in Londen en Parijs gingen respectievelijk 0,3 en 0,5 procent achteruit. Frankfurt noteerde 0,1 procent hoger.

Macrocijfers

"Het is een spannende tijd", zei Ronald Doeswijk, beleggingsstrateeg bij onderzoeksbureau Iris. Volgende week staat een stortvloed aan belangrijke macrocijfers uit de Verenigde Staten op de agenda. Volgens Doeswijk is de markt huiverig over hoe die uit gaan vallen. "Beleggers hebben al een aantal belangrijke cijfers over de maand december te verwerken gekregen en die wijzen in de richting van een recessie."

Hoofdfonds Unilever zorgde voor het grootste verlies binnen de AEX met een min van 5 procent. Het aandeel werd afgewaardeerd door Morgan Stanley. Unilever zou volgens de Amerikaanse bank onder meer de gestegen grondstofprijzen moeilijk kunnen doorberekenen in de prijzen.

Heineken

Bierbrouwer Heineken daalde op de beurs met 3,7 procent. Beleggers reageerden op uitspraken van topman Jean-François Boxmeer. Hij zei tegen Het Financieele Dagblad een hoger overnamebod op de Britse branchegenoot Scottish & Newcastle niet uit te sluiten.

De financiële fondsen binnen de AEX waren in trek, ondanks de voortdurende kredietcrisis en de daarmee samenhangende problemen op de hypotheekmarkt. Fortis won 0,7 procent. ING klom 1,6 procent. Aegon ging met bijna 1,7 procent aan kop.

MidKap

Printerfabrikant Océ was met 2,6 procent verlies een opvallende daler in de MidKap. Het aandeel was niet gewild vanwege een winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot IKON Office Solutions. Volgens handelaar André Sirks van Theodoor Gilissen Bankiers speelt mee dat Océ sterk afhankelijk is van de Amerikaanse markt. "De voortekenen dat de VS in een recessie belanden, maken het aandeel niet gevraagd", aldus Sirks.

Bouwbedrijf Heijmans was de grootste stijger in de MidKap met een plus van 3 procent. Het fonds kreeg een opwaardering van zakenbank Petercam. De bank ziet een sterk winstherstel dit jaar, voornamelijk gedreven door een 'drastische' verbetering bij de bouwdivisie.

Euro

De euro stond vrijdag bij het sluiten van de handel op 1,4791 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag was de munt 1,4739 dollar waard.