AMSTERDAM - Beleggers op de beurs in Amsterdam zijn vrijdag voorzichtig, omdat ze vrezen dat banken nog meer zullen gaan afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. Aanleiding daarvoor zijn berichten dat de Amerikaanse bank Merrill Lynch wellicht 15 miljard dollar moet afschrijven door de problemen op de markt voor risicovolle hypotheken.

Desondanks was de financiële sector op de Europese beurzen in trek. Dat had te maken met geruchten dat Bank of America mogelijk de noodlijdende Amerikaanse hypotheekverstrekker Countrywide Financial wil overnemen. Daarnaast zoeken de Amerikaanse banken Citigroup en Merrill Lynch naar nieuwe kapitaalinjecties. Op het Damrak wonnen Fortis, ING en Aegon 1,4 tot 1,7 procent en voorkwamen daarmee dat de AEX verder weg zakte.

De AEX-index, de graadmeter van hoofdfondsen in Amsterdam, stond aan het eind van de ochtend 0,3 procent lager op 482,84 punten. De MidKap-index voor het middensegment noteerde 600,10 punten. Dat is een daling van 0,2 procent. De graadmeters in Parijs en Londen verloren respectievelijk 0,2 en 0,4 procent. Frankfurt was met een winst van 0,1 procent de positieve uitzindering.

Spannende tijd

"Het is een spannende tijd", zei Ronald Doeswijk, beleggingsstrateeg bij onderzoeksbureau Iris. Volgende week staat een stortvloed aan belangrijke macrocijfers uit de Verenigde Staten op de agenda. Volgens Doeswijk is de markt huiverig over hoe die uit gaan vallen. "Beleggers hebben al een aantal belangrijke cijfers over de maand december te verwerken gekregen en die wijzen in de richting van een recessie."

In de hoofdgraadmeter in Amsterdam had voedingsmiddelenconcern Unilever een behoorlijke impact in negatieve zin. Er ging 5,9 procent van de koers af, na een afwaardering van het aandeel door Morgan Stanley. Het bedrijf zou volgens de Amerikaanse bank onder meer de gestegen grondstofprijzen moeilijk kunnen doorberekenen in de prijzen.

Heineken

Bierbrouwer Heineken daalde met 4,7 procent. Beleggers reageerden op uitspraken van topman Jean-François Boxmeer. Hij zei tegen Het Financieele Dagblad een hoger overnamebod op de Britse branchegenoot Scottish & Newcastle niet uit te sluiten.

Printerfabrikant Océ was met 1,3 procent een opvallende daler in de MidKap. Het aandeel was niet gewild wegens een winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot IKON Office Solutions. Volgens handelaar André Sirks van Theodoor Gilissen Bankiers speelt ook mee dat Océ sterk afhankelijk is van de Amerikaanse markt. "De voortekenen dat de VS in een recessie belanden, maken het aandeel niet gevraagd", aldus Sirks.

De euro stond vrijdagmorgen op 1,4770 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag was de munt 1,4739 dollar waard.