TOKIO - De beurs in de Japanse hoofdstad Tokio heeft vrijdag een flinke veer moeten laten. Van grote invloed was het vooruitzicht dat de Amerikaanse economie in een recessie kan belanden. Daarnaast zijn beleggers niet gerust op de ontwikkelingen van de economie van Japan zelf.

De Nikkei-index in Tokio verloor uiteindelijk 1,9 procent. De beursbarometer eindigde op 14.110.79 punten, 277,32 punten onder de slotstand van een dag eerder. Een van de dalers was detailhandelsbedrijf Seven & I, dat meer dan 6 procent inleverde. De onderneming moet het deels van Amerika hebben, maar is ook aangewezen op Japan, waar de consumenten het momenteel zuinig aan doen.

De negatieve stemming in Tokio stond in schril contrast met het verloop van de handel in New York, waar de Dow-Jonesindex bijna 1 procent won. De beleggers waren blij met uitspraken van Fed-topman Bernanke, die liet doorschemeren bereid te zijn de rente verder te verlagen.

Net als in Tokio bleef echter ook in Seoul het pessimisme overheersen. De Kospi-index sloot 2,3 procent lager. Hongkong noteerde een verlies van 0,8 procent, terwijl Sydney 1,5 procent verloor.