NEW YORK - Uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke gaven Amerikaanse aandelenmarkten donderdag een lift. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken is klaar voor actie om weerstand te bieden aan een verzwakkende economie, aldus Bernanke.

De markt rekent erop dat de Federal Reserve bereid is de rente met grotere stappen te verlagen om groei van de economie te stimuleren. Na een negatief begin van de dag stond de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen bij het slot van de handel op een winst van 0,9 procent (117,78 punten) tot 12853,09 punten.

De breed samengestelde S&P 500 won 0,8 procent (11,20 punten) op 1420,33 punten, terwijl de schermenbeurs Nasdaq 0,6 procent (13,97 punten) bijschreef op 2488,52 punten.

Overname

De markt reageerde ook opgelucht op een bericht van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal dat Bank of America (plus 1,5 procent) gesprekken voert over de overname van de noodlijdende hypotheekverstrekker Countrywide Financial. Countrywide Financial, dat de afgelopen dagen fors onderuit ging op geruchten over een dreigend faillissement, pakte donderdag ruim 51,4 procent terug.

Financiële aandelen profiteerden mee. Industriële waarden gingen eveneens omhoog, aandelen in de energie- en technologiesector bleven achter.

Koersstijgingen

In de luchtvaartsector zorgden aanhoudende geruchten over consolidatie voor fikse koersstijgingen. Het aandeel UAL, het moederbedrijf van United Airlines, steeg met 23,7 procent en Delta Airlines won 18,2 procent.

Aanvankelijk zorgde een tegenvallend bericht van creditcardmaatschappij Capital One (min 1 procent) donderdag voor een moeizame start op de beursvloer. Het bedrijf moet voorzieningen nemen voor leningen die niet worden terugbetaald. "De aankondiging was weer een bevestiging dat er niet alleen problemen zijn op de markt voor hypotheken, maar ook met credit cards en andere vormen van consumentenschulden", zei portefeuillebeheerder Bryant Evans van Cozad Asset Management.

Het wekelijkse cijfer over het aantal aanvragen voor een ww-uitkering was donderdag beter dan verwacht, maar de verkopen van Amerikaanse detailhandelaren vielen tegen, wat weer een teken is dat consumenten minder uitgeven.

Wal-Mart

Winkelketen Wal-Mart (plus 3,2 procent) maakte cijfers bekend die aan de bovenkant waren van zijn verwachtingen, maar de grote keten waarschuwde ook dat het de winstverwachting over het vierde kwartaal niet gaat halen.

Warenhuizenketen Kohl's (min 1,3 procent) waarschuwde dat het de winstverwachting over het vierde kwartaal niet haalt. The Mens Warehouse verloor bijna een derde van zijn waarde nadat het de verwachtingen naar beneden bijstelde.

In de chemiesector verhoogde Eastman Chemical (plus 6,7 procent) de winstverwachting over het vierde kwartaal tot aan de bovenkant van verwachtingen van de markt. Eerder deze week maakte DuPont de markt al blij met een verhoogde winstverwachting over 2007 en 2008.

Valutamarkt

Op de valutamarkt noteerde de euro aan het einde van de Amerikaanse handelsdag een koers van 1,4802, tegen 1,4739 bij het scheiden van de aandelenmarkten in Europa.

De olieprijs zakte met 1,5 procent verder terug, tot 94,25 dollar.