AMSTERDAM - Als de economie van de Verenigde Staten in een recessie raakt, worden aandelen van kleine en middelgrote bedrijven in de Benelux tussen de 6 en 90 procent minder waard. Dat concluderen analisten van bankverzekeraar ING in een donderdag verschenen rapport over fondsen die zij volgen.

"Beleggingen met een hoog risico in een recessiescenario zijn normaliter bedrijven met een lage winst, een hoge schuld en een gebrek aan sterk veranderende perspectieven. Wij raden beleggers aan deze aandelen te mijden", aldus ING.

Tot de meest risicovolle beleggingen in Nederland behoren volgens de analisten kantoorinrichter Samas, effectenhandelaar Van der Moolen, chipfabrikant BESI, bouwbedrijf Ballast Nedam en tankopslagbedrijf Vopak. Deze aandelen zullen naar verwachting tussen de 66 en 90 procent in waarde dalen, aldus ING.

SBM Offshore

Minder gevaarlijk zijn onder andere farmaciegroothandel OPG, uitgever Wolters Kluwer, industrieel toeleverancier Kendrion, uitzender Randstad en maritiem dienstverlener SBM Offshore. Voor deze aandelen geldt niettemin nog altijd een waardedaling van 11 tot 25 procent.