NEW YORK - De Amerikaanse banken Citigroup en Merrill Lynch zijn opnieuw op zoek naar nieuwe kapitaalinjecties. De banken zijn in gesprek met potentiële investeerders, voornamelijk fondsen verbonden aan buitenlandse regeringen. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal donderdag.

Merrill zou 3 tot 4 miljard dollar (2 tot 2,72 miljard euro) kunnen krijgen uit een investeringsfonds van een regering in het Midden-Oosten. Citi zou zelfs een bedrag van 10 miljard dollar (6,8 miljard euro) binnenslepen.

Buitenlandse staatsinvesteringsfondsen steken steeds vaker en meer kapitaal in Amerikaanse bedrijven en banken. Als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis hebben Amerikaanse banken dringend behoefte aan kapitaal en stellen zich open voor nieuwe investeringen.

Singapore

De Singaporese overheid kocht in december voor 7,5 miljard dollar aandelen Merrill Lynch. Een Chinees staatsfonds kocht een belang van 10 procent in de bank Morgan Stanley voor 5 miljard dollar, terwijl Citigroup heeft toegezegd een aandeel van 5 procent te verkopen aan een investeerder uit Abu Dhabi voor 7,5 miljard dollar.

Citigroup en Merrill Lynch presenteren volgende week hun kwartaalcijfers. Analisten verwachten dat de banken verdere afschrijvingen bekend zullen maken. Het zou mogelijk gaan om een bedrag tussen de 11 en 19 miljard dollar voor Citigroup. Ook voor Merrill Lynch zouden nieuwe miljardenafschrijvingen opdoemen.

Voorzitters

Beide banken hebben recent nieuwe bestuursvoorzitters gekregen. De oude top moest het veld ruimen na de verliezen die de instellingen als gevolg van de crisis op de zogenoemde subprime hypotheekmarkt hebben geleden. Dat is de markt voor mensen met weinig onderpand.

De nieuwe top wil volgens The Wall Street Journal snel met een schone lei beginnnen en probeert op korte termijn via nieuwe investeringen de balans weer positief te krijgen.