AMSTERDAM - De Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle (S&N) heeft een verbeterd bod van 780 pence per aandeel van Heineken en Carlsberg afgewezen. Het bedrijf liet donderdag weten bereid te zijn tot een gesprek met de twee belagers, maar pas als er een bod van minstens 800 pence per aandeel op tafel ligt.

S&N verzet zich hevig tegen een overname door de Nederlandse bierbrouwer Heineken en het Deense Carlsberg. In eerste instantie bood het tweetal 720 pence per aandeel, maar verhoogde dit naar 750 pence per aandeel. Met de donderdag aangekondigde verhoging naar 780 pence per aandeel waarderen Heineken en Carlsberg de Britse brouwer op 7,6 miljard pond (10,1 miljard euro).

Het consortium onderstreept geen vijandig bod te willen uitbrengen op S&N. Heineken en Carlsberg roepen de aandeelhouders van S&N op om bij de leiding van het bedrijf te benadrukken te gaan praten met het tweetal.

Beslissing

"Het is de hoogste tijd voor de aandeelhouders van S&N om een beslissing te nemen. Zonder medewerking van het bestuur van S&N zal er geen formeel bod komen van het consortium", aldus Heineken-topman Jean-François van Boxmeer.

Het Britse Takeover Panel, dat bemiddelt bij overnames, had eerder bepaald dat Heineken en Carslberg voor maandagmiddag 21 januari een formeel bod uitbrengen op S&N.

Carlsberg is bereid het grootste gedeelte van de verhoging van het bod te betalen. Het bedrijf neemt 25 pence per aandeel extra voor zijn rekening, Heineken 5 pence per aandeel. Carslberg en S&N zijn samen eigenaar van de Russische brouwer Baltic Beverages Holding (BBH).