LEIDEN - Het biotechnologiebedrijf Crucell heeft vorig jaar een tegenvallende omzet geboekt. Beleggers op het Damrak reageerden teleurgesteld. Het aandeel ging woensdagochtend met bijna 9 procent onderuit.

Crucell zei te verwachten dat de omzet vorig jaar is uitgekomen op 213 miljoen euro, terwijl eerder werd uitgegaan van 220 tot 225 miljoen euro. Het bedrijf kan de inkomsten uit een samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van een vaccin tegen hondsdolheid met Sanofi Pasteur niet in de cijfers van 2007 opnemen. Het gaat om een initiële betaling van 10 miljoen euro.

Ook had Crucell last van een zwakke dollar, vooral in het vierde kwartaal waarin het bedrijf door seizoensgebonden factoren de meeste omzet boekt. In november en december haalde Crucell meer dan 60 procent van de omzet in dollars, terwijl het bedrijf uiteindelijk in euro's rapporteert.

Liquiditeit

Crucell draaide het afgelopen jaar voor het eerst in zijn bestaan quitte op operationeel niveau. De kasstroom, die de liquiditeit van een onderneming weergeeft, steeg naar meer dan 18 miljoen euro. In 2006 was de operationele kasstroom 54 miljoen euro negatief. Eind 2007 had de Leidse onderneming 163 miljoen euro in kas tegen 158 miljoen aan het begin van het jaar.

Crucell levert kindervaccins en vaccins tegen hepatitis B aan internationale hulporganisaties. Ook ontwikkelt het bedrijf uit Leiden een griepvaccin en een middel tegen de dodelijke ziekte Ebola.

Licentie

Verder heeft Crucell diverse licentieovereenkomsten gesloten met enkele grote farmabedrijven. Zo maken GlaxoSmithKline en Merck tegen betaling gebruik van Crucell Per.C6-technologie, waarmee met gekweekte menselijke cellen vaccins en antistoffen worden ontwikkeld.

Het bedrijf maakt op 12 februari de definitieve jaarcijfers bekend.