AMSTERDAM - Toenemende zorgen over de Amerikaanse economie, die verzeild dreigt te raken in een recessie, zette woensdag de beurskoersen in Europa stevig onder druk.

Vooral de detailhandel en de technologiesector moesten het ontgelden, want economische teruggang leidt tot lagere consumentenuitgaven.

De AEX-hoofdindex van de beurs in Amsterdam ging 5,49 punten (1,1 procent) lager de handel uit op 491,74 punten. De index voor het middensegment (MidKap) moest 13,47 punten (2,1 procent) inleveren en sloot op 615,75 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tussen de 0,9 en 1,2 procent.

TomTom

De grootste verliezer onder de hoofdfondsen was TomTom. De navigatiespecialist werd 7,1 procent minder waard. De gehele technologiesector staat al een tijdje onder druk. Bovendien verkeren beleggers nog altijd in onzekerheid of de overname van kaartenmaker Tele Atlas groen licht krijgt van de Europese Commissie.

Ook SBM Offshore behoorde met een min van 3,4 procent tot de sterkste dalers in de AEX. De toeleverancier van de olieindustrie profiteerde niet van het nieuws dat het bedrijf vrijwel zeker een grote order krijgt van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras.

Inkoopkosten

"De deal zit al zo lang in de pijplijn dat beleggers zich er niet meer door laten leiden", aldus Corné van Zeijl van SNS Asset Management. Daarnaast heeft SBM Offshore volgens hem last van hogere inkoopkosten bij lopende contracten.

De detailhandel zat op de belangrijkste Europese beurzen in de hoek waar de zwaarste klappen vielen. Dat was het gevolg van sombere vooruitzichten van het Amerikaanse supermarktbedrijf Supervalu en van het Britse detailhandelsconcern Marks & Spencer. Beide ondernemingen hebben last van de economische ontwikkelingen in de VS.

Marks & Spencer

Marks & Spencer rapporteerde woensdag de slechtste resultaten in twee jaar. Het aandeel ging op de beurs in Londen met 18,7 procent onderuit. Ahold was als gevolg van het negatieve nieuws van Marks & Spencer lange tijd een van de grootste verliezers in de AEX, maar sloot uiteindelijk met een min van 1,2 procent in de middenmoot.

Chemieconcern DSM was met een winst van 2,3 procent bij de hoofdfondsen een opvallende uitzondering in positieve zin. Het aandeel profiteerde van de verhoging van de winstverwachtingen voor afgelopen jaar en dit jaar door de Amerikaanse chemiegigant DuPont. Ook telecomconcern KPN klom 2,3 procent.

Crucell

Biotechnologiebedrijf Crucell was een sterke daler bij de fondsen in het middensegment. Het aandeel verloor 3,5 procent, nadat het bedrijf een tegenvallende omzet over afgelopen jaar had gemeld. Tankopslagbedrijf Vopak en automatiseerder Ordina daalden in de MidKap meer dan 5 procent.

De euro stond woensdagmiddag op 1,4666 dollar tegen 1,4718 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.