NEW YORK - Topman James Cayne van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns is per direct afgetreden. Dat heeft de bank dinsdag in een verklaring laten weten. Bear Stearns is zwaar getroffen door de kredietcrisis en leed daardoor in het vierde kwartaal zijn eerste verlies in de geschiedenis van de bank.

De 73-jarige Cayne, die in 1993 bestuursvoorzitter werd, wordt opgevolgd door Alan Schwartz. Cayne blijft wel verbonden aan de bank als voorzitter van de raad van commissarissen. Hij is een van de grootste aandeelhouders van de bank. Onder zijn leiding ging de omzet van Bear Stearns met een factor drie omhoog naar 7 miljard dollar.

Bear Stearns moest door de kredietcrisis 1,9 miljard dollar afschrijven op risicovolle hypotheekbeleggingen. Daardoor werd in het vierde kwartaal een verlies geleden van 854 miljoen dollar. Ook stortten in de zomer twee hedgefondsen van de bank in door blootstelling aan de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. Het aandeel Bear Stearns is het afgelopen jaar 52 procent in waarde gedaald.

Toelichting

Door de recente verliezen is het volgens sommige analisten de vraag of de bank nog wel zelfstandig kan blijven voortbestaan. Schwartz zei woensdag in een toelichting op zijn benoeming dat een eventuele overname wat hem betreft niet aan de orde is. Hij zei van plan te zijn Bear Stearns uit de rode cijfers te halen en streeft ernaar uit te breiden in het buitenland.

Schwartz is sinds 1976 verbonden aan Bear Stearns, waar hij in 1985 de divisie zakenbankieren ging leiden. Hij speelde een sleutelrol als adviseur bij enkele grote overnames, met name in de Amerikaanse media- en entertainmentsector.

Tijdens zijn studiejaren was hij een gevierd honkballer. Hem werd indertijd zelfs nog een profcontract aangeboden als werper, maar hij koos uiteindelijk voor een universitaire studie. Hij bleef wel honkballen, maar door een blessure aan zijn arm zat een profcarrière er niet meer in.