NEW YORK- De eerder op de dag richtingloze aandelenbeurzen op Wall Street doken dinsdag in rode cijfers nadat duidelijk werd dat Amerikaanse consumenten in november meer dan verwacht hebben geleend. Ook tegenvallend nieuws over de huizenmarkt en de angst voor een recessie drukte het sentiment.

De toonaangevende Dow Jones-index sloot de dag af met een verlies van 1,9 procent tot 12589,07 punten. Schermenbeurs Nasdaq ging 2,4 procent terug tot 2440,51 punten en de breedsamengestelde S&P-index verloor 1,8 procent tot 1390,19 punten. Het aandeel AT&T viel 4,8 procent terug.

In november leenden consumenten in de VS 15,45 miljard dollar, terwijl analisten gepolst door Reuters hadden gerekend op de helft van dat bedrag. Eerder op de dag kreeg de markt, die in de greep is van de angst voor een recessie, al tegenvallend nieuws over de huizenmarkt voor de kiezen.

Renteverlaging

Het cijfer over het aantal huizenverkopen dat in de VS in november in de pijplijn zat, was slechter dan verwacht. Beleggers hopen echter dat dit een verdere renteverlaging door het Amerikaanse stelsel van centrale banken de Federal Reserve (Fed) in de hand werkt. Uitlatingen van afgevaardigden van de Fed dinsdag leken de kans op een grote renteverlaging eind januari echter te drukken.

Huizenbouwer KB Home (min 8 procent) maakte bekend dat het in het vierde kwartaal een verlies heeft geleden van 772,7 miljoen dollar. Dat was te wijten aan een omzetdaling van meer dan 30 procent. Het bedrijf waarschuwde dat 2008 ook een moeilijk jaar wordt.

Starbucks

Stijgende grondstofprijzen en een gunstig bericht van Starbucks zorgde voor een klein lichtpuntje. Bij de kwakkelende koffieketen komt voormalig topman en oprichter Howard Schultz weer aan het roer. Gezien de koerswinst van 9,3 procent wordt de stap door beleggers gewaardeerd.

Media meldden dat topman Jimmy Cayne van de bank Bear Stearns van plan is de handdoek in de ring te gooien en af te treden. De bank lijdt al maandenlang zware verliezen als gevolg van de kredietcrisis. De berichten vielen in minder goede aarde, want de koers ging met 5,9 procent omlaag.

Citigroup

Eerder traden topbestuurders Stan O'Neal (Merrill Lynch) en Chuck Prince (Citigroup) al af, nadat beide banken zich gedwongen zagen tot grote afschrijvingen als gevolg van de crisis. Analist Guy Moszokowski van Merrill Lynch stelde dinsdag dat hij verwacht dat Citigroup over het vierde kwartaal 16 miljard dollar afschrijft in verband met de hypotheekcrisis. Het aandeel Citigroup belandde 4,1 procent lager.

Op de valutamarkt noteerde de euro bij het slot van de handel in New York een koers van 1,4710, tegen 1,4718 bij het scheiden van de aandelenmarkten in Europa. De olieprijs steeg met ruim 1,5 procent tot 96,6 dollar per vat.