AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam zakte dinsdag na een korte opleving in de middaghandel weer terug in rode cijfers. Het aantal huizenverkopen dat in de VS in de pijplijn zit, was in november slechter dan verwacht.

Beleggers in Amsterdam speculeerden er even op dat dit een verdere renteverlaging door de Federal Reserve in de hand zou kan werken, maar kwamen toch weer in de greep van onzekerheid. Op Beursplein 5 werd hoofdgraadmeter de AEX-index vooral gedrukt door financiële waarden en zwaargewicht Shell. Bij het slot van de handel stond de AEX-index 0,7 procent lager op 497,23 punten. De MidKap-index verloor 0,2 procent tot 629,22 punten.

"Het is nog steeds een erg nerveuze handel", zei Michel van der Stee van Van Lanschot. Volgens de beleggingsstrateeg ruilen beleggers kleinere fondsen in voor grotere defensieve aandelen.

Wall Street

Overige Europese effectenbeurzen stonden er na de positieve start van Wall Street beter voor. Beleggers zochten met het oog op een mogelijke recessie in de Verenigde Staten hun heil bij defensieve sectoren, die beter opgewassen zijn tegen schommelingen in de economie. Vooral farmaceuten en telecomconcerns waren in trek.

De DAX in Frankfurt en de CAC in Parijs klommen 0,4 en 0,8 procent. De FTSE in Londen ging met 0,3 procent vooruit.

Shell

Oliebedrijf Shell was met een verlies van 2,3 procent de sterkste daler in de AEX. Aegon en Fortis verloren respectievelijk 1,8 en 1,5 procent. Telecombedrijf KPN kon niet profiteren van de algehele positieve stemming in Europa ten opzichte van telecombedrijven en zette een min neer van 1,4 procent.

Randstad was daarentegen wel gewild met een koerswinst van 3,2 procent. Dat had te maken met sterke vierdekwartaalcijfers en goede vooruitzichten van de Britse branchegenoot Michael Page. Dit aandeel maakte op de Londense beurs een sprong van 5,3 procent. Ook Vedior, dat wordt overgenomen door Randstad, deed het goed met een winst van 1,9 procent.

Nutreco

Bij de MidKappers prijkte het diervoederbedrijf Nutreco bovenaan met een ruim 5 procent hogere aandelenkoers. Mogelijk had dit te maken met een gunstig rapport over het bedrijf van zakenbank Petercam.

Op de lokale markt in Amsterdam was de technische handelsonderneming Eriks met een koerswinst van 5 procent een sterke stijger. Beleggers waardeerden het dat het bedrijf zijn omzetdoelstelling voor 2007 heeft gehaald. Topman Jan van der Zouw meldde voorts dat Eriks geen hinder had van de afnemende industriële productie in West-Europa en de Verenigde Staten.

Rood

De grootste verliezer op de lokale markt in Amsterdam was Rood Technology met een koersval van 7,6 procent. Beleggers hadden geen trek in het aandeel, nadat het chiptestbedrijf tegenvallende omzetcijfers over 2007 had bekendgemaakt.

Op de valutamarkt noteerde de euro dinsdagmiddag 1,4718 dollar tegen 1,4685 bij het slot van de aandelenmarkten in Europa maandag.