NEW YORK - Bestuursvoorzitter James Cayne van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns treedt af. Dat meldde The Wall Street Journal maandagavond op zijn website. Bear Stearns is zwaar getroffen door de kredietcrisis en leed daardoor in het vierde kwartaal zijn eerste verlies in de geschiedenis van de bank.

De 73-jarige Cayne blijft wel werkzaam bij de bank, aldus de zakenkrant die zich baseert op bronnen rond het concern. Hij wordt waarschijnlijk opgevolgd door president Alan Schwartz. Bear Stearns moest door de kredietcrisis 1,9 miljard dollar afschrijven op risicovolle hypotheekbeleggingen. Daardoor werd in het vierde kwartaal een verlies geleden van 854 miljoen dollar.

Ook stortten in de zomer twee hedgefondsen van de bank in door blootstelling aan de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. Het aandeel Bear Stearns is het afgelopen jaar 52 procent in waarde gedaald.

Het aftreden van Cayne volgt op het vertrek van de topmannen van Citigroup en Merrill Lynch. Ook zij moesten hun biezen pakken wegens verliezen door de kredietcrisis. Cayne kreeg ook kritiek omdat hij veel tijd met golfen en bridgen zou doorbrengen, ondanks de onrust op de financiële markten. Cayne werd in 1993 tot topman benoemd van de op vier na grootste zakenbank op Wall Street.