AMSTERDAM - Hogere koersen in de VS zorgden maandag voor een verdeeld slot op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX sloot na drie dagen verlies op de valreep licht hoger.

Door de handelsdag heen moesten vooral financiële waarden en technologieaandelen het ontgelden. Voor de meer defensieve fondsen als Unilever en Shell toonden beleggers meer interesse.

Hoofdindex de AEX sloot met 0,01 procent met een fractie hoger op 500,63 punten. Tot nu toe heeft de beurs beleggers in het nieuwe jaar weinig vreugde opgeleverd. De hoofdgraadmeter is in 2008 tot nu toe met 3,5 procent gedaald. Edward Loef, technisch analist bij Theodoor Gilissen, ziet de daling van afgelopen week als een voorbode voor een verdere daling van de AEX tot 480 punten.

MidKap

De MidKap-index verloor maandag 1,6 procent tot 630,47 punten. De stemming op het Damrak was maandag negatief, nadat Wall Street afgelopen vrijdag scherp omlaag was gegaan. Dat had te maken met toenemende zorgen over een dreigende recessie in de Verenigde Staten. Aan het einde van de dag keerde het tij licht.

Europese beurzen

Elders in Europa was de stemming de hele dag iets vriendelijker. De beurzen in Parijs en Frankfurt stonden aan het einde van de dag beide op een winst van 0,1 procent. De Londense FTSE-100 ging echter 0,2 procent achteruit.

TomTom

TomTom, producent van navigatieapparatuur, kreeg maandag een scherp koersverlies te verwerken van 6,8 procent. Dat had volgens een handelaar te maken met zorgen over de consumentenbestedingen in de VS. "Luxe producten als een TomTom laten consumenten als eerste in de schappen staan, wanneer het slechter gaat met de economie", merkte Rik Zwaneveld van AFS Brokers op.

Naast TomTom presteerden ook elektronicaconcern Philips en chipmachineproducent ASML beroerd met koersverliezen van respectievelijk 1,2 en 3,2 procent.

Bij de middelgrote fondsen werd de internetbeleggingsbank BinckBank 5,8 procent lager gezet, zonder duidelijke reden. "Misschien heeft het te maken met het slechte beursklimaat", aldus handelaar Zwaneveld.

KPN, Shell en Unilever waren het meest populair onder de grote fondsen met plussen van tussen de 2,2 en 2,9 procent.

Kantoorartikelen

De handelaar in kantoorartikelen Corporate Express liet aanvankelijk een voorzichtig herstel zien na de koersval van bijna 10 procent afgelopen vrijdag, maar zakte later op de dag toch weer weg. Het aandeel was 0,2 procent lager. Vrijdag lieten beleggers Corporate Express hard vallen omdat het bedrijf grote belangen heeft in de VS.

ASMI

ASMI, toeleverancier aan de chipindustrie, moest de openingswinst inleveren en noteerde 4,3 procent lager. Het hedgefonds Fursa Alternatieve Strategies heeft zijn belang in de onderneming vergroot tot 10,31 procent.

Het biotechnologiebedrijf Crucell verloor 2,9 procent. Vorige week ging het aandeel flink omhoog op het nieuws van een overeenkomst met het Franse Sanofi-Aventis over de gezamenlijke ontwikkeling van een hondsdolheidvaccin.

Dollar

Op de valutamarkt noteerde de euro maandag 1,4686 dollar, tegen 1,4780 dollar bij het slot van de aandelenmarkten in Europa