AMSTERDAM - De beursgraadmeters op het Damrak kwamen maandagochtend nauwelijks in beweging. Beleggers besloten om de kat uit de boom te kijken, nadat Wall Street afgelopen vrijdag scherp omlaag was gegaan. De markt maakt zich in toenemende mate zorgen over een dreigende recessie in de Verenigde Staten.

TomTom, een producent van navigatieapparatuur, kreeg een scherp koersverlies te verwerken van 8,6 procent. Dat had volgens een handelaar te maken met zorgen over de consumentenbestedingen in de VS. "Luxe producten als een TomTom laten consumenten als eerste in de schappen staan, wanneer het slechter gaat met de economie", merkte Rik Zwaneveld van AFS Brokers op.

AEX

De AEX-index stond aan het einde van de ochtend praktisch onveranderd op 500,64 punten. Tot nu toe heeft de beurs beleggers weinig vreugde opgeleverd. De hoofdgraadmeter is dit jaar bijna 3 procent gedaald. Edward Loef, technisch analist bij Theodoor Gilissen, ziet de daling van afgelopen week als een voorbode voor een verdere daling van de AEX tot 480 punten.

De MidKap, de index voor het middensegment, zakte maandag 0,4 procent tot 638,28 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen rond de 0,3 procent vooruit.

TomTom

Naast TomTom presteerden ook het elektronicaconcern Philips en de chipmachineproducent ASML beroerd met koersverliezen van respectievelijk 1,5 en 3,7 procent. Bij de middelgrote fondsen werd de internetbeleggingsbank BinckBank 6,5 procent lager gezet, zonder duidelijke reden. "Misschien heeft het te maken met het slechte beursklimaat", aldus handelaar Zwaneveld.

De handelaar in kantoorartikelen Corporate Express liet een gedeeltelijk herstel zien na de koersval van bijna 10 procent afgelopen vrijdag. Het aandeel won 3,2 procent, goed voor de eerste plek in de AEX. Vrijdag lieten beleggers Corporate Express hard vallen omdat het bedrijf grote belangen heeft in de VS.

ASMI

ASMI, een toeleverancier aan de chipindustrie, moest de openingswinst inleveren en noteerde 1,5 procent lager. Het hedgefonds Fursa Alternatieve Strategies heeft zijn belang in de onderneming vergroot tot 10,31 procent.

Het biotechnologiebedrijf Crucell verloor bijna 3 procent. Vorige week ging het aandeel flink omhoog op het nieuws van een overeenkomst met het Franse Sanofi-Aventis over de gezamenlijke ontwikkeling van een hondsdolheidvaccin.

Op de valutamarkt noteerde de euro maandagochtend 1,4670 dollar, tegen 1,4780 dollar bij het slot van de aandelenmarkten in Europa afgelopen vrijdag.