TOKIO - Het vooruitzicht dat de Amerikaanse economie in een recessie zou kunnen belanden, heeft de beurzen in Azië maandag op flinke verliezen gezet.

De koersdalingen waren een direct gevolg van het jongste rapport over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten, dat vrijdagmiddag naar buiten kwam. Het aantal nieuwe banen in de VS bleek sterk tegen te vallen.

De verslechterende arbeidsmarkt kan nadelige gevolgen hebben voor Aziatische bedrijven die veel naar Amerika exporteren. Veel van die bedrijven zagen hun aandelenkoers maandag omlaag gaan. In Seoul was elektronicagigant Samsung een van de grote verliezers. Het bedrijf leverde 3,7 procent in. In Tokio daalde autoconcern Toyota Motor 1,2 procent.

Door koersdalingen als deze eindigde de Nikkei-index in Tokio op 1,3 procent verlies. Vrijdag was Japanse graadmeter al met een min van 4 procent gesloten. De Kospi-index in Seoul daalde 1,8 procent, terwijl de beurs in Sydney 2,3 procent verloor. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1,2 procent. Eerder op de dag stond er nog een verlies van 2,6 procent op de borden.