NEW YORK - Wall Street kreeg vrijdag een forse tik te verwerken. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt deden beleggers vrezen voor een recessie van de grootste economie ter wereld. Producent van computerchips Intel moest er helemaal aan geloven, na een afwaardering van het aandeel door een zakenbank.

De toonaangevende Dow-Jonesindex verloor 2 procent, ofwel 256,54 punten, tot 12.800,18 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 2,5 procent omlaag tot 1411,63 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq werd het hardst geraakt. De schermenbeurs zakte 3,8 procent, ofwel dik 98 punten, weg tot 2504,65 punten.

Kort voor de opening van de beurshandel bleek dat het aantal nieuwe banen in de VS vorige maand met 18.000 is toegenomen. Dat zijn er veel minder dan analisten hadden verwacht. Het is volgens de analisten andermaal een teken dat het met de Amerikaanse economie de verkeerde kant opgaat.

Banencijfers

"In september, oktober en november zagen we redelijk goede banencijfers. Dat was een indicatie dat hoewel de economie wat vertraagde, de banenmarkt standhield. Dat gaf ons een soort bodem. Maar door de cijfers van vandaag is die vloer onder ons weggetrokken", zei een Amerikaanse handelaar.

In de Verenigde Staten is men bang dat de onrust over de economie mensen ertoe zal bewegen minder uit te geven. Consumentenbestedingen zijn de belangrijkste pijler onder de Amerikaanse economie. "Als dat gebeurt, vergroot dat de kans op een recessie", zei een vermogensbeheerder.

Solide

Volgens de Amerikaanse president George Bush is de Amerikaanse economie nog steeds solide, ondanks de tegenvallende berichten over de arbeidsmarkt, de verslechterende huizenmarkt en de hoge olieprijs. Bush zei dit vrijdag na afloop van een vergadering over de conditie van financiële markten.

Inmiddels is de kans dat de rente verder omlaag zal gaan flink toegenomen. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) neemt daarover eind deze maand een beslissing. In december verlaagde de Fed de rente met een kwart procentpunt tot 4,25 procent. Een lage rente is over het algemeen goed voor de aandelenmarkten.

Coca Cola

Binnen de Dow hield alleen Coca-Cola het hoofd boven water. De producent van computerchips Intel (min 8,4 procent) was de sterkste daler. Dat kwam doordat analisten van JP Morgan het aandeel afwaardeerden. Zij verwachten dat de orderinstroom bij Intel wat is afgenomen. De onrust rondom Intel zorgde voor een slagveld op de Nasdaq.

Ook de oliefondsen verloren terrein, ondanks de relatief hoge prijs voor een vat ruwe olie. Beleggers vrezen dat de afkoelende economie de vraag naar olie zal remmen. Exxon Mobil daalde 1,9 procent, Chevron ging 1,3 procent omlaag en ConocoPhillips moest 3,1 procent terug.

Valutamarkt

Op de valutamarkt noteerde de euro bij het slot slot van de handel in New York een koers van 1,4750 dollar, tegen 1,4780 dollar bij het scheiden van de aandelenmarkten in Europa.