AMSTERDAM - De Amerikaanse dollar heeft het ergste achter de rug en zal zich de komende maanden herstellen. Ook de economische groei in de VS zal in de loop van dit jaar weer aantrekken na een kortstondige dip. Dat verwachten analisten van zakenbank SNS Securities.

De Amerikaanse dollar koerst op een historisch laag niveau ten opzichte van de euro. SNS Securities verwacht dat het herstel van 's werelds grootste economie zal worden gedreven door een lichte renteverlaging, groeiende exporten en robuuste consumentenbestedingen.

Over de ontwikkelingen op de beurs in 2008 is SNS optimistisch: De bank verwacht dat de AEX-index, de belangrijkste graadmeter op de beurs in Amsterdam, dit jaar op 570 tot 590 punten eindigt. Dat is een winst van 10 tot 14 procent ten opzichte van eind 2007. Vorig jaar sloot de AEX-index 4 procent hoger op 515 punten.

Robeco

Ook Robeco verwacht dat 2008 uiteindelijk een herstel van de dollar te zien zal geven. Op dit moment is er sprake van een groeivertraging in de VS, als gevolg van de financiële onrust die vorig jaar uitbrak.

Hoofdeconoom Lex Hoogduin gaat ervan uit dat door maatregelen van de Amerikaanse centrale banken de vooruitzichten van de Amerikaanse economie in de loop van dit jaar en in 2009 zullen verbeteren. "Dat ondersteunt de koers van de dollar en de Amerikaanse aandelenmarkt."

SNS Securities

SNS Securities is met de vrijdag gepubliceerde beleggingsvisie op het nieuwe jaar het meest positief onder banken en beleggingsinstellingen. Fortis denkt dat de AEX-index in 2008 stijgt naar 555 punten, Iris rekent op een eindstand van 560 tot 580 punten en ABN Amro gokt dat de hoofdgraadmeter klimt naar 560 punten. Robeco voorziet een "lastig beursjaar".