AMSTERDAM - Het telecomconcern KPN was vrijdag de grote blikvanger op het Damrak. Het aandeel schoot op de beurs in Amsterdam bijna 4 procent omhoog. Volgens handelaren kwam dat door speculaties op mogelijke belangstelling van het Spaanse Telefónica om KPN over te nemen. Geen van beide bedrijven wilde commentaar geven.

Verder viel er op de Europese beursvloeren weinig te beleven. De meeste graadmeters krabbelden na twee verliesdagen op rij iets op. Beleggers hielden zich evenwel in met het oog op de bekendmaking van een aantal belangrijke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten.

Tegen het middaguur noteerde de AEX-hoofdgraadmeter in Amsterdam een plus van 0,2 procent op 509,75 punten. De MidKap-index voor het middensegment klom 0,2 procent tot 651,37 punten. De beurzen in Parijs en Londen stonden aan het einde van de ochtend 0,1 en 0,7 procent hoger. Die in Frankfurt noteerde 0,2 procent in de min.

Olie

Evenals de afgelopen dagen waren oliegerelateerde aandelen in trek door de hoge olieprijs. Zo behoorde de toeleverancier voor de olie-industrie SBM Offshore tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 1,2 procent. Oliemaatschappij Shell klom 1,1 procent, de Britse branchegenoot BP 0,9 procent en het Franse Total 1,4 procent.

Navigatiespecialist TomTom herstelde zich van de afstraffing van een dag eerder. Het aandeel verloor toen ruim 7 procent nadat de Britse detailhandelsketen DSG International had gezegd dat de verkoop van navigatiesystemen rond de kerst tegenviel. TomTom was vrijdag na KPN de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 2,8 procent.

Ordina

In de MidKap bungelde automatiseerder Ordina onderaan met een verlies van 2 procent. Het bedrijf kreeg een afwaardering van ING. De bank denkt dat Ordina op de kortere termijn last zal hebben van krapte op de it-markt, al is het volgens ING wel goed gepositioneerd om te profiteren van groei op de langere termijn.

Het biotechnologiebedrijf Crucell was opnieuw de sterkste stijger in de index voor middelgrote fondsen. Het bedrijf werd ruim 5 procent meer waard. Donderdag schoot het aandeel al 12,4 procent omhoog na de bekendmaking van een overeenkomst met het Franse Sanofi-Aventis over de gezamenlijke ontwikkeling van een hondsdolheidvaccin.

Volkswagen

Elders in Europa stond de autosector onder druk na een rapport waaruit bleek dat de Amerikaanse automarkt vorig jaar is gekrompen. In Frankfurt verloren Volkswagen, BMW, Daimler en Porsche tussen de 1,5 en 4,2 procent. Toeleverancier Continental stond 4,9 procent in de min. In Parijs leverde Renault 5 procent in, Fiat verloor in Milaan 4,4 procent.

De euro noteerde tegen het middaguur een koers van 1,4704 dollar. De munt was donderdag bij het slot van de Europese beurzen nog 1,4738 waard.