TOKIO - De Nikkei-index in Tokio is vrijdag na een halve handelsdag op het laagste niveau gesloten in zeventien maanden door zorgen dat de afzwakkende Amerikaanse economie, de hoge olieprijs en de sterke yen de bedrijfswinsten onder druk zullen zetten.

De Nikkei, die de rest van de week dicht bleef wegens de jaarwisseling, sloot met een verlies van 616,37 punten (4 procent) op 14.691,41 punten, het laagste niveau sinds juli 2006. Elders in het Verre Oosten werden wel winsten geboekt. Zo steeg de Kospi in Seoul 0,6 procent, terwijl de All Ordinaries in Sydney 0,2 procent won. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 2 procent hoger.

Beleggers in Tokio reageerden nerveus op de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkten eerder deze week. Die leden zware verliezen nadat de olieprijs de 100 dollar had overschreden en een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie bekend werd gemaakt.

Vooral Japanse exporteurs zoals Sony moesten het ontgelden. Het elektronicaconcern verloor 6,6 procent. Toyota Motor ging 4,3 procent omlaag. De autofabrikant heeft zijn verkoopverwachtingen voor de Amerikaanse markt voor 2008 naar beneden bijgesteld.